Nederland

In zee zwemmen? Met alleen diploma A en B redt je kind het niet

09 juli 2016 12:10 Aangepast: 09 juli 2016 20:15
Nu alleen nog hopen op een mooie zomer (archieffoto) Beeld © ANP

Steeds minder kinderen kunnen echt goed zwemmen, en dat kan met het warme weer van de komende dagen ernstige gevolgen hebben. Want jonge zwemmers overschatten zichzelf nog weleens, vooral in open water.

De Reddingsbrigade waarschuwt dat steeds minder kinderen over een diploma A, B en C beschikken. En alleen daarmee zijn ze 'zwemvaardig', zoals de redders dat noemen.

Werk ook aan je zwemconditie 

Bovendien zijn er veel kinderen die na het behalen van hun zwemdiploma's nauwelijks meer zwemmen, en op die manier veel van wat ze bij zwemles hebben opgestoken, vergeten. En zwemmen in een binnenbad is nu eenmaal heel anders dan zwemmen in een druk buitenbad, in een meer of in zee.

Voor dat laatste is behalve vaardigheid namelijk ook een goede conditie nodig, want zwemmen in zee, met (hoge) golven en verraderlijke stromingen, vergt fitheid en kracht. Hebben kinderen die zwemconditie niet, dan kunnen ze in de problemen komen.

Niet zomaar in het water springen

Ouders denken vaak dat als hun kind diploma A en B heeft, het wel goed zit met de zwemcapaciteiten. Maar sommige kinderen zwemmen het hele jaar door niet, en als ze dan op een warme dag naar het strand gaan en min of meer onvoorbereid het water inspringen, kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen.

Het aantal verdrinkingen, maar ook bijna-verdrinkingen, is de afgelopen jaren toegenomen. En dat heeft niet alleen te maken met het gebrek aan zwemvaardigheid.

Nu zwemmen niet meer verplicht is op school, leren minder kinderen zwemmen omdat hun ouders zwemles niet kunnen betalen. Bovendien wordt bij allochtone gezinnen zwemles niet als prioriteit gezien, waardoor er relatief veel slachtoffers in deze bevolkingsgroep vallen.

Tips van de Reddingsbrigade:

  • Zwem alleen op plekken waar dat mag en waar toezicht wordt gehouden. Volg aanwijzingen van lifeguards op.
  • Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op armlengte afstand bij kleine kinderen, dan kun je snel ingrijpen als het nodig is.
  • Vraag je af of je zelf eigenlijk wel vaardig en fit genoeg bent om te zwemmen of te watersporten.
  • Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën het water in.
  • Zwem in zee niet op plekken waar stroming is die richting zee trekt, de zogenoemde muien.

Benieuwd naar meer tips? Check ze op de site van de Reddingsbrigade.

 

`