Corona-advies

Chronisch ziek of op leeftijd? 'Vraag je bezoek de handen te wassen'

04 maart 2020 06:38 Aangepast: 04 maart 2020 08:41
Maatregelen tegen corona in Nederland. Beeld © ANP

Het coronavirus veroorzaakt bij de meeste mensen gelukkig niet meer dan een vervelende ziekte. Maar er zijn ook mensen bij wie de ziekte ernstiger kan verlopen, onder wie ouderen en chronisch zieken. Wat kunnen zij het best doen om te voorkomen dat ze ziek worden? En wat kun jij als naaste doen?

"Handen wassen, handen wassen, handen wassen." Victor Umans herhaalt hét advies dat we deze weken krijgen. Umans is medisch specialist en bestuurslid van Harteraad, een patiëntenvereniging en expertisecentrum voor mensen met hart- en vaatziekten.

Kans verkleinen

Veel patiënten en naasten nemen contact op met Harteraad omdat ze niet weten waar ze verstandig aan doen nu het virus zich steeds verder verspreidt. "Sommigen vragen bijvoorbeeld of ze nog wel op vakantie kunnen. En naasten willen weten hoe ze de kans kunnen verkleinen dat ze iemand met een kwetsbare gezondheid besmetten."

Dat mensen zich daar zorgen over maken is heel begrijpelijk, vindt ook woordvoerder Herman Vijlbrief van het Longfonds. "Het lastige is dat het virus zo nieuw is, dat we veel vragen niet kunnen beantwoorden. Is het voor mensen met een kwetsbare gezondheid veilig om naar een feestje te gaan? Worden mensen met een longziekte sneller ziek door corona? We kunnen het nog niet met zekerheid zeggen." Het Longfonds verwijst mensen door naar het RIVM of naar een informatiepagina op zijn eigen website.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis: 15 nieuwe besmettingen in Nederland

De belangrijkste adviezen die aan deze mensen gegeven kunnen worden, zijn de adviezen die gelden voor iedereen, zeggen artsen en patiëntenverenigingen aan wie we dat vragen. Handen wassen, hoesten en niezen in je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Voor mensen die een kwetsbare gezondheid hebben, is het daarnaast belangrijker om 1 à 2 meter afstand te houden van mensen die ziek zijn of van wie je het niet weet.

"Dat is bijvoorbeeld in de supermarkt natuurlijk niet altijd haalbaar", zegt Umans. "En nu is het ook nog niet nodig om dat soort situaties te mijden, maar mocht het virus zich verder verspreiden, dan kan het  verstandig zijn om bijvoorbeeld een mantelzorger of naaste te vragen in jouw plaats naar plekken te gaan waar veel mensen zijn."

Deurklink

Ook adviseert Umans om áltijd als je van buiten naar binnen gaat, onmiddellijk je handen te wassen. "Kom je uit de tram of bus? Handen wassen. Heb je ergens anders een deurklink vastgepakt? Handen wassen. En vraag ook mensen die bij je op bezoek komen om dat te doen."

Waarom is dat handen wassen zó belangrijk? Umans: "Virale infecties, zoals corona, worden verspreid door niezen en hoesten. Dat doen we vaak in onze hand en daarna pakken we een deurklink vast of geven we iemand een hand. Als het virus op dat moment nog leeft, dan komt het dus ook op jouw lichaam."

Mensen die medicijnen slikken die het immuunsysteem onderdrukken, zoals MS-patiënten, lopen nog een extra risico. Voor hen is de kans op complicaties bij een besmetting groter. Toch heeft de MS Vereniging nog geen vragen gekregen van leden die zich zorgen maken.

"Misschien dat mensen dan toch sneller naar de huisarts gaan", zegt woordvoerster Ellemieke de Wolf. "En ik merk ook dat mensen nog vrij nuchter zijn: het virus is nog niet wijdverspreid, dus laten we het eerst maar eens afwachten." De vereniging raadt patiënten af te stoppen met de medicijnen. "Dat zou grote gevolgen hebben voor hun gezondheid."

Zo werkt een contactonderzoek na een coronabesmetting

Bij elke nieuwe coronabesmetting start de GGD een contactonderzoek om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Hier zie je hoe zo'n onderzoek verloopt.

Huisarts Jako Burgers van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) krijgt op het moment vooral vragen over het virus van zorgverleners en mensen die terugkomen van vakantie in Italië en willen voorkomen dat ze een ouder familielid besmetten. "De adviezen die we geven, zijn niet anders dan wanneer er een griepepidemie is."

Feestje overslaan

"Ik kan me voorstellen dat mensen met een kwetsbare gezondheid nu even niet naar een feestje willen, omdat daar mensen kunnen rondlopen die niet weten of ze besmet zijn of dat niet vertellen. Maar dat zal ik niet adviseren, mensen moeten in dat geval doen wat voor hen het best voelt."

Net als andere artsen en verenigingen, houdt Burgers zich aan de adviezen van het RIVM. "Je moet ook bedenken: de kans dat je griep krijgt, is nog altijd vele malen groter. En ook daar overlijden jaarlijks veel mensen aan, in sommige jaren meer dan 1000."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore