Nederland

Nabestaanden MH17 teleurgesteld over diplomatiek antwoord Oekraïne

12 juli 2016 17:31 Aangepast: 12 juli 2016 20:10
Poroshenko en Rutte kwamen elkaar afgelopen zaterdag nog tegen bij de NAVO-top in Warschau. Beeld © ANP

De nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 zijn teleurgesteld over het diplomatiek geformuleerde antwoord van Oekraïne op de brief die zij een half jaar geleden hebben verstuurd. De Oekraïense brief bevat geen nieuwe informatie en gaat voorbij aan de vraag naar radar- en satellietbeelden.

De groep van 22 nabestaanden stuurde in januari een brief aan de Oekraïense president Poroshenko en vroeg daarin om opheldering over het ontbreken van radarbeelden. Oekraïne heeft de belangrijkste beelden, de zogeheten primaire radarbeelden, namelijk nooit (volledig) beschikbaar gesteld aan Nederland, dat het onderzoek naar de ramp leidt. Oekraïne gaf alleen secundaire radarbeelden en beweerde niet meer te beschikken over de primaire beelden.

Primaire radarbeelden

In hun brief vroegen de nabestaanden of Oekraïne (en ook Rusland trouwens) ooit primaire radarbeelden heeft gehad en of het land wilde onderzoeken of het mogelijk zou zijn alsnog primaire radarbeelden boven tafel te krijgen.

Het diplomatieke, teleurstellende antwoord van Kiev volgde afgelopen vrijdag, slechts een dag voordat premier Rutte de Oekraïense president Poroshenko ontmoette op de NAVO-top in Warschau. Rutte had de nabestaanden beloofd de brief daar ter sprake te brengen.

Gemiste kans

In een reactie spreken de nabestaanden van een 'gemiste kans'. "Oekraïne geeft ons geen duidelijkheid en maakt zich daarmee niet minder verdacht." Van Rusland werd helemaal geen antwoord ontvangen. "We zijn nog steeds in afwachting van een fatsoenlijk antwoord van de heer Poetin", besluiten de nabestaanden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Nabestaanden eisen opheldering: 'MH17 mag geen doofpot worden'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore