Nederland

OV-fiets ongekend populair: NS schaft duizenden extra fietsen aan

16 juni 2017 03:56 Aangepast: 16 juni 2017 08:16
Een treinreiziger test een fiets op een speciaal door de NS op het Jaarbeursplein aangelegd parcours. Beeld © ANP

De OV-fiets is razend populair. Er is zoveel vraag naar dat reizigers op NS-stations steeds vaker te horen krijgen dat er geen fietsen meer zijn.

De vraag is in mei met 35 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers die het AD bij de NS heeft opgevraagd.

Drie miljoen

Bij afhaalpunten in Amsterdam (op de stations Zuid, Lelylaan en RAI), Den Haag (Buitenhof, Grote Markt, HS) en Utrecht (Moreelsepark, Stationsplein, Uithof) zijn vaak nauwelijks nog fietsen te krijgen, vooral op vrijdagmiddag hebben veel reizigers dan pech. Volgens reizigersorganisatie Rover zorgt dit misgrijpen voor veel overlast. "Het is voor de reiziger net zo hinderlijk als het niet rijden van een trein."

Dit jaar verwacht de NS dat er drie miljoen fietsritten worden gemaakt, een kwart meer dan vorig jaar. De spoorwegen kopen dit jaar daarom 6000 fietsen, normaal worden per jaar 'slechts' 1000 fietsen bijbesteld.

3,85 euro

Het succes heeft mogelijk te maken met de nieuwe regels die de NS heeft bedacht. Reizigers hoeven sinds begin dit jaar geen abonnementskosten meer te betalen. Je betaalt alleen bij gebruik, met je OV-chipkaart. Dat kost 3,85 euro per 24 uur. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore