Nederland

Vliegenplaag in Vroomshoop: 'Ik loop de hele dag te meppen'

20 juli 2016 10:04 Aangepast: 20 juli 2016 14:09
Anneke wordt 'gek' van de vliegen in haar dorp. Beeld © Privéfoto

Lekker zonnen in de tuin zit er niet in voor de inwoners van Vroomshoop. Daar heerst een vliegenplaag. "Om gek van te worden."

De ramen en deuren houdt ze gesloten, 's ochtends sprayt ze zich in met een anti-insectenmiddel. Anneke Klos 'wordt gek' van al die vliegen in haar straat Prinsenkamp in het Twentse dorp Vroomshoop. "Het is niet normaal", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Ik hoop dat het snel minder wordt."

Heel vies

Als Anneke nu in haar woonkamer om zich heen kijkt, ziet ze er zo een stuk of twintig. Dikke, zwarte vliegen. Maar er zijn er veel meer: in de keuken, in de slaapkamer, overal. "Zo vies, je weet nooit waar die beesten allemaal in hebben gezeten." 

Continu sluit de Twentse alle deuren van haar huis, want 'ze reizen zó met je mee naar binnen'. "Ik sta de hele dag te meppen. Het is heel irritant." Ook buiten is het 'niet te doen'. "We eten vaak in de tuin, maar die vliegen eten gewoon mee. Als ik even wegloop, moet ik echt iets over mijn bord leggen. Voor je het weet, zitten ze op je ontbijt." 

Wethouder Ben Engberts van gemeente Twenterand, zegt tegen de Twentse krant Tubantia dat 'de problemen op de Prinsenkamp wel heel extreem' zijn. "We willen dit zo snel mogelijk oplossen." Het zou gaan om de vleesvlieg, dus moet er ergens een voedingsbron zijn. Volgens de krant zoekt een ongediertespecialist nu naar die bron. 

Klagende buurt

Anneke: "De hele buurt heeft het erover. De gemeente gaat nu speciale zakken ophangen waar duizenden vliegen mee kunnen worden gevangen. Hopelijk helpt dat, want nu het zo warm wordt zal het alleen maar erger worden." 

Thumbnail

Anneke en haar buurtgenoten vermoeden dat het komt door een recyclebedrijf dat vlak bij de wijk ligt. "Niet heel Vroomshoop heeft er last van namelijk, vooral mensen rondom die fabriek. Het duurt natuurlijk altijd eventjes voordat het afval verwerkt wordt, daarom komen die vliegen eropaf." 

Meer op rtlnieuws.nl:

`