Nederland

Politie laat steken vallen bij opsporing vermiste kinderen

16 juni 2017 17:23 Aangepast: 16 juni 2017 22:51
Een (nep) voorbeeld van een Amber Alert Beeld © Amber Alert

Er zijn grote problemen bij de afdeling van de politie die gespecialiseerd is in de opsporing van vermiste kinderen in levensgevaar. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De korpsleiding van de Nationale Politie bevestigt de problemen.

Het Landelijk Bureau Vermiste Personen is van groot belang bij urgente vermissingen, waarbij kinderen in levensgevaar zijn of waarbij misbruik van een kind dreigt. Dat zijn er zo'n 2000 per jaar, gemiddeld elke dag 5 dus. De specialisten van het bureau kunnen politiemensen in de regio helpen en kunnen besluiten tot het inzetten van helikopters en het sturen van een Amber Alert. 

Meerdere problemen

Hoewel minister Opstelten al in 2011 een meldplicht instelde en verbetering beloofde, functioneert het team niet goed, melden bronnen aan RTL Nieuws en blijkt uit stukken die RTL Nieuws heeft ingezien. De belangrijkste conclusies: 

  • Er werken minder mensen bij het team dan zou moeten.
  • Het team heeft te kampen met zieken.
  • De mensen die in het team werken zijn niet allemaal deskundig genoeg.
  • Het systeem waarmee meldingen van vermissingen wordt gedaan werkt niet goed.

Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP kan het team door de problemen onmogelijk doen waarvoor het is opgericht. 

De belofte van Opstelten:

Het Landelijk Bureau Vermiste Personen heeft een belangrijker rol gekregen na het overlijden van Milly Boele. De 12-jarige Milly uit Dordrecht verdween in 2010. Zes dagen was ze vermist. Pas daarna werd ze dood teruggevonden in de tuin van een buurman. Nadien kwam er veel kritiek op het handelen van de politie.

Minister Opstelten van Justitie beloofde verbetering en stelde een meldplicht in: als een kind vermist is en gevaar loopt, moet een regionale eenheid dat binnen 2 uur doorgeven aan het Landelijk Bureau Vermiste Personen. Daar zitten specialisten die 24 uur per dag, 7 dagen per week hulp kunnen bieden, zo verzekert Opstelten de korpschefs per brief. 

Onderbezet

De korpsleiding van de Nationale Politie geeft de problemen in een schriftelijke reactie toe: "De formele sterkte van het Landelijk Bureau Vermiste Personen is drie en deze sterkte is verdubbeld door er nog eens drie personen aan toe te voegen. Er is sprake van twee zieken. Gezien de (voor elk verschillende) relatief korte tijden dat deze vier personen werkzaam zijn bij het bureau kunnen zij nog niet allemaal als (volwaardige) specialisten worden aangemerkt."

"Om alle tot het takenpakket behorende werkzaamheden adequaat te kunnen vervullen zou een bredere bezetting nodig zijn. In de afgelopen jaren is er bij het bureau vooral sprake geweest van bezetting door tijdelijke werkkrachten, waardoor de opbouw van de gewenste ervaring en deskundigheid deels is uitgebleven."

Meldplicht werkt niet

De onderbezetting is niet het enige probleem. Wanneer een kind vermist is en gevaar loopt, komt de melding daarvan automatisch binnen bij het Landelijk Bureau Vermiste Personen. Maar er wordt niet in alle gevallen meteen naar gekeken en actie op ondernomen, melden bronnen. In het verleden zouden meldingen zelfs in de 'spambox' terecht zijn gekomen.

De politietop erkent dat het systeem niet goed werkt en dat dat tot grote fouten kan leiden: "De inhoud van deze meldingen is zodanig beknopt dat op basis hiervan niet in alle gevallen een correcte inschatting van de vermissing kan worden gemaakt. Bovendien leidt deze vorm van 'melden' niet tot het gewenste gedrag en ook als zodanig bedoelde persoonlijke overleg tussen het bureau en de politiemensen die de vermissing onderzoeken."

Gevolgen

Jaarlijks worden 16.000 kinderen als vermist opgegeven. De politie zegt niet te weten of de problemen gevolgen hebben gehad in concrete vermissingszaken. De korpsleiding benadrukt dat bij urgente vermissingen in de regionale eenheden altijd extra recherchecapaciteit wordt ingezet. 

Oproep

Heeft u tips over een vermissingszaak en uw ervaringen met de politie? Mail dan naar elianne.kuepers@rtl.nl 

Meer op rtlnieuws.nl:​
Met 3D-foto op zoek naar vermist kind

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore