EditieNL

Vies, irritant en hardnekkig: hoe voorkom je een bedwantsenplaag?

16 juni 2017 14:59 Aangepast: 17 juni 2017 08:12
Beeld © iStock

Het is het slechtste souvenir dat je kunt meenemen van vakantie: bedwantsen. Deze kleine beestjes zijn irritant, hardnekkig en al een tijd bezig aan een opmars in Nederland. Nu de zomervakantie eraan komt moet je dus goed opletten.

"Een jaar of vijf geleden hadden één tot twee meldingen in de week, nu zijn het er vijf tot tien per dag", zegt Richard Píké van Van der Velden Ongediertebestrijding. "En we hebben dagen waarop het meer dan tien is. Zeker in de zomer." De irritante, hardnekkige bedwantsen zijn sinds een paar jaar helemaal terug in Nederland. 

In alle kleine kieren

We reizen vaker en verder, en dat komt de bedwants goed uit. Die zitten veelal in hotels en bed & breakfasts en komen makkelijk mee in je koffer. Volgens Piké zitten de beesten veel in Azië, maar op heel veel andere plekken in de wereld komen ze ook voor. "In New York is echt een enorme plaag, daar kun je ze zelfs in de metro oplopen."

Eenmaal thuis zijn ze moeilijk te bestrijden, omdat ze in alle kleine kieren kruipen. "Ze zitten in stopcontacten, in je laptop, televisie, de fitting van een lamp, achter het behang, noem maar op. Als ze je eenmaal ziet lopen dan heb je er waarschijnlijk al honderden", zegt Piké. En om het nog erger te maken kunnen bedwantsen 35 weken zonder eten, dus even een weekendje weggaan is niet genoeg. 

Hoe bestrijd je ze? 

Maar wat kun je dan wel doen? Ten eerste moet je ze natuurlijk herkennen. Je kunt het zien aan kleine beetwondjes op je huid, vaak meerdere beten bij elkaar op een vierkante centimeter. Dat is anders dan bij een muggenbeet, omdat die prikken en niet bijten. Ook steken muggen vaak niet heel vaak op dezelfde plek. 

Mocht je ze hebben dan is er weinig wat je echt zelf kunt doen. "Je kunt alles heel goed schoonmaken. Langs alle kieren, randen en naden gaan, maar uiteindelijk moet je gewoon professioneel laten bestrijden", zegt Piké. Dat kan op twee manieren: met betrijdingsmiddel of met stoom, als dat aanslaat ben je er binnen een paar weken vanaf. 

Voorkomen

Het beste is natuurlijk voorkomen dat ze je huis in komen. "Zorg dat je bij thuiskomst alles direct in de wasmachine doet, bij voorkeur boven de 60 graden." De beesten gaan namelijk dood bij een temperatuur van boven de 55 graden volgens Piké. Maar sommige kleding kun je natuurlijk niet zo heet wassen, daarvoor raadt hij aan om de vriezer te gebruiken. "Daar moeten ze ongeveer 30 uur in, dan zouden ze allemaal dood moeten zijn." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore