EditieNL

Weg met taboe: 'Zonder second opinion was ik nu dood geweest'

27 juli 2016 11:21 Aangepast: 13 februari 2017 10:58
Beeld © anp

Een second opinion kan het verschil maken tussen leven en dood, maar veel mensen durven er niet naar te vragen. Het Erasmus MC Kanker Instituut pleit ervoor dat patiënten dit vaker gaan doen.

Het advies van een arts niet zomaar aannemen? Veel mensen durven dit niet. Toch blijkt dat een second opinion zeker wel zin heeft. Professor dr. Ronald de Wit is oncoloog in het Erasmus MC en wordt geregeld benaderd voor een second opinion, met effect. "Bij de patiënten die voor een second opinion bij mij komen, verander ik in ongeveer de helft van de gevallen het behandelbeleid." 

Vertrouwen

Bij Grietje Meijer (47, zie foto onder) werd in december 2015 buikvlieskanker geconstateerd. Volgens haar arts was ze ongeneeslijk ziek, maar dat kon ze niet zomaar accepteren. "Ik wilde vechten tegen deze ziekte."

In januari van dit jaar liet ze een second opinion doen in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Er werd eierstokkanker gevonden. "Ik ben inmiddels geopereerd en heb vijf chemokuren voor eierstokkanker gehad. Volgende week woensdag krijg ik mijn laatste chemokuur."

Thumbnail

In een video die het Erasmus MC onlangs publiceerde wordt nog een succesverhaal van een second opinion aangehaald. Het weghalen van de blaas, prostaat en plasbuis had Bernardus Kompaan kankervrij moeten maken, maar na drie maanden werd bij hem een nieuw gezwel en meerdere uitzaaiingen ontdekt.

Einde verhaal, kreeg Bernardus te horen. Totdat een tweede arts hem in aanraking bracht met immunotherapie. Die behandeling is inmiddels wel aangeslagen.

Dokter passeren

Veel mensen vinden het lastig om een second opinion ter sprake te brengen omdat ze hun dokter niet willen passeren. Zonde, vindt ook medisch psychologisch onderzoeker Marij Hillen. "Over het algemeen staan artsen hier gewoon voor open. Het komt wel voor dat artsen het lastig vinden, maar dat is vooral als de patiënt hun niet op de hoogte heeft gesteld. Dan lijkt het een beetje alsof de patiënt geen vertrouwen heeft in hun analyse."

Grietje durfde dus wel voor een second opinion te gaan, maar koos er ook voor om haar arts niet zelf in te lichten. Dat heeft de tweede arts gedaan. "Ik was toch bang voor de reactie van de arts. Eigenlijk geef je een soort signaal dat je hem niet vertrouwt." 

Assertief

Volgens dr. De Wit is het logisch dat artsen niet altijd alles weten en is het daarom heel normaal om een second opinion met de arts te bespreken. "Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat een verwijzend ziekenhuis van alle studies in binnen- en buitenland op de hoogte is. Je moet gewoon zelf assertief zijn en vragen hoeveel ervaring jouw arts heeft met het ziektebeeld in kwestie."

Hillen is het daarmee eens. "Bespreek altijd een second opinion. Misschien kan je arts je daar gelijk in adviseren. Er zijn genoeg artsen die zeggen dat het een goed idee is." 

Voor Grietje heeft de second opinion haar leven gered. "Het is heel belangrijk dat mensen goed naar hun gevoel luisteren en recht hebben op een second opinion. Als ik dat niet had gedaan, dan had ik dit nu niet kunnen navertellen." 

Bekijk de reportage van Editie NL:

 

Meer op rtlnieuws.nl:
'Joop Braakhekke dankt leven aan hyperthermie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`