EditieNL

Madeline (18) is vooroordelen zat: 'Zo ziet leven met diabetes er écht uit'

29 juli 2016 14:18 Aangepast: 07 september 2016 23:03
Madeline Milzark is de vooroordelen over diabetes zat. Beeld © Facebook/Madeline Milzark

De 18-jarige Madeline Milzark ziet eruit als een doorsnee meisje, maar ze heeft al tien jaar diabetes type 1. Ze is na al die jaren de vooroordelen over haar ziekte beu en probeert ze met een knap geschreven bericht op Facebook in één klap te ontkrachten.

"Diabetes is niet dat stuk taart of het grote menu bij de McDonalds", schrijft Madeline. "Diabetes is een 18-jarig meisje dat trillend op de vloer van haar badkamer zit omdat haar bloedsuiker te laag is. Hopend dat haar oma haar sms’je om wat suiker te brengen heeft gelezen omdat het meisje te zwak is om te roepen en de kamer lijkt te draaien."

Het kan iedereen overkomen

Ze noemt nog meer voorbeelden: een 3-jarig meisje dat niet snapt waarom zij dagelijks een prik krijgt en haar broertje niet, een jongetje dat in een ambulance wordt opgehaald omdat hij niet doorheeft dat zijn bloedsuiker te laag is, en een zwangere vrouw die door de diabetes vreest voor haar baby en haar eigen leven."

"Diabetes is je moeder, je buur, je neef", schrijft Madeline. "Diabetes is niet die man met morbide obesitas die je op tv ziet. Het is niet iets waar mensen om vragen of zichzelf geven. Diabetes kiest wie hij wil: of je nou 2 maanden of 73 jaar oud bent."

Het probleem met suiker

Madeline schreef het bericht nadat haar oma haar suiker had gebracht. "Als mijn oma er niet op tijd bij was geweest, was het voor mij waarschijnlijk te laat geweest", laat ze Buzzfeed weten. "De gedachte leeft nog steeds dat diabetes simpel is en dat je suiker moet vermijden. Wat mensen zich niet realiseren is dat wat diabetes veroorzaakt ook mijn leven heeft gered."

Madeline’s bericht is in ruim een week al meer dan 7000 keer gedeeld. "Ik hoop dat mensen die bij een foto van een groot toetje de hashtag diabetes gebruiken, nu eerst goed nadenken hoe #diabetes er echt uitziet."

Twee soort diabetes

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Er zijn ruim 1 miljoen Nederlanders die diabetes hebben, van wie maar 834.100 weten dat ze het hebben. Negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline en reageert er tegelijk niet goed meer op. Soms moeten mensen met type 2 insuline spuiten, maar in de meeste gevallen krijgen ze medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Overgewicht, weinig beweging, erfelijke aanleg of ouderdom vergroten de kans op deze ziekte.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moet je met type 1 een paar keer per dag insuline spuiten of een insulinepomp gebruiken. 

Bron: Diabetes Fonds

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore