Nederland

Rob en Bente zijn zwanger dankzij Facebook: 'We zijn dolgelukkig'

29 juli 2016 19:00 Aangepast: 01 augustus 2016 08:35
Rob en Bente kunnen hun geluk niet op.

Een half jaar geleden deden Rob (30) en Bente (26) een Facebookoproep voor een eiceldonor. Mét succes. "Bente is zwanger. Onze kinderwens komt eindelijk in vervulling. We zijn zo blij'."

Gefeliciteerd met de zwangerschap van Bente!
Rob: "Dank je wel. We zijn erg gelukkig dat het eindelijk is gelukt. Bente is nu 13 weken zwanger. Dus iedereen mag het weten."

Hoe voelt ze zich?
"Heel erg zwanger. Ze voelt misselijk en heeft minder energie." 

Jullie deden een half jaar geleden een emotionele oproep via Facebook. Jullie oproep ging viral. 
"We kunnen zelf niet zwanger worden maar willen wel graag kinderen. Daarom deden we een oproep. We hebben er nooit spijt van gehad. Al is er na die oproep wel heel veel gebeurd." 

Waarom kan Bente geen kinderen krijgen?
"Ze raakte al heel jong in de overgang. Bentes eicellen waren op. Zelf zwanger worden, zat er dus niet meer in."

En toen?
"We stonden ruim vier jaar op de wachtlijst voor een eicel. Zonder succes. De Nederlandse eicelbanken hebben een groot gebrek aan donoren. Daarom hebben we via Facebook een oproep gedaan. Met een aandoenlijk filmpje."

Thumbnail

Was de oproep via Facebook een succes?
 "Enorm. Meer dan 100 vrouwen boden hun eicel aan. Daar vielen er wel veel vanaf omdat de impact van eiceldonatie heel groot is. Vrouwen die hun eicel willen afstaan moeten dagelijks hormonen spuiten en kunnen onvruchtbaar worden. Het is nogal wat. Heel anders dan bij een man: die doen wat in een potje en klaar."

En daarna?
"Zijn we met een aantal vrouwen naar een Belgische kliniek gegaan. Daar mag het namelijk anoniem. Het waren heel spannende weken. Wachten, wachten, wachten. Maar helaas kregen we slecht bericht. De donoren bleken niet geschikt voor eiceldonatie. Een vreselijke teleurstelling."

Maar jullie hielden de moed erin. Uiteindelijk werden jullie gebeld door een kliniek uit Leiderdorp.
"Toen we bijna de moed hadden opgegeven werden we gebeld. Een kliniek uit Leiderdorp had onze oproep gelezen via Facebook. We konden daar terecht voor eiceldonatie. Ongelooflijk. Spannend was het wel: we kregen vier eicellen. Drie van de vier eicellen bleken niet de goede kwaliteit te hebben. Maar de vierde was wel goed; Bente is eindelijk zwanger."

Weet jullie kind straks wie zijn biologische moeder is?
"Op zijn zestiende kan ons kind kiezen of hij/zij de moeder wil ontmoeten. Als de moeder dat ook wil is dat mogelijk. Tot die tijd weten we niet wie de donor is. We hebben 3000 euro moeten betalen voor de vier eicellen. Het was het geld zo ontzettend waard."

Kijk je er naar uit om vader te worden?
"Ja, we zijn heel blij. Na vijf jaar is het dan eindelijk gelukt om zwanger te worden. Ik ben nu druk bezig met de kinderkamer. Zo leuk."

Hier het filmpje waarmee Bente en Rob hun zwangerschap bekendmaken: 

Meer op rtlnieuws.nl:
Emotionele oproep Bente en Rob: wij zoeken een eiceldonor

`