Nederland

Redders ongerust: al evenveel mensen verdronken als in heel 2015

01 augustus 2016 17:14 Aangepast: 01 augustus 2016 17:27
Archieffoto reddingsbrigade Beeld © ANP

Dit jaar zijn er in Nederland al acht mensen bij het zwemmen in zee of binnenwater verdronken. Dat is evenveel als in het hele vorige jaar. De Reddingsbrigade Nederland is bezorgd over de toename van het aantal dodelijke slachtoffers.

De redders vrezen dat het aantal verdrinkingen in de loop van de zomer en het najaar nog verder toeneemt. Vorige week alleen al kwamen twee mensen om het leven door verdrinking, een in de Gouwe bij Gouda en in een zwemplas in Deventer. Een derde persoon, een jongen van 15, ontsnapte ternauwernood aan de dood. Hij werd in kritieke toestand uit zee bij Egmond gered.

'Wildzwemmers'

De belangrijkste reden van de toename is volgens de Reddingsbrigade dat steeds meer mensen zwemmen op plaatsen die officieel niet als zwemwater zijn aangewezen. 'Bij problemen duurt het dan aanzienlijk langer voordat hulp ter plaatse is, waardoor het risico op ongelukken groter is. Zes van de acht ongelukken gebeurden in water dat niet is aangewezen als zwemlocatie.

Ook het feit dat steeds minder mensen zwemlessen nemen speelt een rol bij de toename. Bij vijf van de acht slachtoffers bleek dat ze niet goed konden zwemmen. De Reddingsbrigade wijst op een onderzoek waaruit blijkt dat het aantal behaalde zwemdiploma's in Nederland, met name in de gevorderde categorieën B en C, de laatste jaren sterk afneemt.

Schoolzwemmen

Om het aantal zwemdoden omlaag te brengen pleit de Reddingsbrigade voor een nieuwe vorm van schoolzwemmen. "Het is belangrijk dat scholen, zwembaden, ouders en de overheid samenwerken. Zo zou goed zijn om kinderen vanuit school in aanraking te laten komen met water. Ouders hebben echter ook een verantwoordelijkheid. Alle partijen zouden de handen ineen moeten slaan om te zorgen dat kinderen zich kunnen redden in het water."

123 mensen gered

De reddingsorganisatie, die bestaat uit 166 brigades met ongeveer 5000 actieve vrijwilligers, beleeft een drukke zomer. Dit jaar heeft de Reddingsbrigade tot dusver 123 mensen uit een levensbedreigende situatie gered. De organisatie voert jaarlijks ongeveer 9000 hulpacties uit.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`