Nederland

Teruggekeerde jihadisten berechten: is dat eigenlijk succesvol?

12 oktober 2016 14:30 Aangepast: 12 oktober 2016 16:39
(Archieffoto) Beeld © iStock

De BBC sprak Abu Sumail al-Hollandi, een voormalig lid van terreurbeweging IS die in een heropvoedingskamp zit en zegt dat hij graag terug wil naar Nederland. Wat gebeurt er als hij zich hier weer meldt?

Hoeveel jihadisten zijn uitgereisd?

Uit de meest recente cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de AIVD blijkt dat sinds het begin van het conflict in 2013 260 Nederlanders zijn uitgereisd naar Syrië en Irak. Onder hen zijn niet alleen volwassen mannen en vrouwen, maar ook hele gezinnen.

Op dit moment weten de Nederlandse diensten dat zeker 43 uitgereisde landgenoten zijn overleden bij de strijd in het gebied. Sommigen van hen, zoals de voor Jabhat al-Nusra-vechtende jihadist Abdelkarim el-Atrach, kwamen om tijdens vuurgevechten. Andere strijders vonden de dood door bombardementen van de internationale coalitie of strijdkrachten van de Syrische regering.

De circa 180 Nederlanders die op dit moment nog in het strijdgebied zijn, zijn voor het grootste deel mannen. Ongeveer een derde van de Syriëgangers is vrouw. Ook kinderen ouder dan 9 jaar worden meegeteld, maar hoeveel dat er precies zijn, is niet bekend.

Hoeveel jihadisten zijn teruggekeerd naar Nederland?

Sinds 2013 zijn naar schatting 40 Nederlanders teruggekomen. De Nederlandse autoriteiten willen geen uitspraken doen over hun samenstelling. Bij terugkeer in Nederland worden in principe alle terugkeerders staande gehouden en verhoord, zegt een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Als er een verdenking is van lidmaatschap van of steun aan een terroristische organisatie stelt het Openbaar Ministerie vervolgonderzoek in, wat kan leiden tot vervolging.

Hoeveel van die teruggekeerde jihadisten worden vervolgd of veroordeeld?

De woordvoerder van het ministerie zegt dat een groot deel van de teruggekeerde Syriëgangers 'weer een plekje heeft gevonden' in de Nederlandse samenleving. Zij zijn dus niet vervolgd of veroordeeld. Precieze cijfers wil het ministerie hier niet over verstrekken.

Ook het OM wil niets kwijt over het aantal teruggekeerden dat uiteindelijk is vervolgd of veroordeeld. Daarnaast houdt het de kaken stijf op elkaar over hoeveel vrouwen en kinderen er onder onder de terugkeerders zijn. Het is niet duidelijk waarom de instanties hier geen cijfers over willen of kunnen verstrekken.

Het is opmerkelijk dat een groot deel van de teruggekeerde mensen blijkbaar toch niet is vervolgd. Uit publicaties van de AIVD en terrorisme-onderzoekers van de Universiteit Leiden blijkt dat het niet aannemelijk is dat Syriëgangers, ook de vrouwen onder hen, niet betrokken raken bij de gewapende strijd.

Meer op rtlnieuws.nl:
Nederlander in kamp vol ex-IS'ers: 'Ze gebruiken je als menselijk vlees'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`