Nederland

'Mensen die thuisblijven bij de EuroPride, leveren hun vrijheid in'

23 juli 2016 18:12 Aangepast: 30 juli 2017 21:00
Fleur van Harmelen

Vandaag gaat de EuroPride van start in Amsterdam. Van oudsher een evenement dat over het beschermen van vrijheden gaat, en dit jaar is dat door de terreurdreiging in Europa nog belangrijker, zeggen Sipke Jan Bousema en Fleur van Harmelen.

Uit een enquête van RTL Nieuws blijkt dat zo'n vijf procent van de mensen die van plan was naar de EuroPride te gaan, heeft besloten thuis te blijven omdat ze bang zijn voor de dreiging. Daartegenover zegt vier procent van de ondervraagden juist te gaan, om een statement te maken.

Nog geen echte vrijheid

Fleur van Harmelen, columnist bij Expreszo.nl, snapt die laatste groep wel. "Als we allemaal thuisblijven, dan is dat echt het tegenovergestelde van waar de GayPride voor bedacht is. Die is er juist om als homogemeenschap onze vrijheid op te eisen. Voor die vrijheden hebben we al decennia lang keihard gevochten."

Zelf is Fleur soms bang om met diens vriendin hand in hand over straat te lopen. Of om haar in het openbaar een kus te geven. Echte vrijheid heeft de homogemeenschap in ieder geval volgens Fleur nog niet. "Mensen reageren soms nog steeds een beetje agressief op mij en mijn vriendin, dus ik gedraag me op straat af en toe alsof we geen stelletje zijn. Dan geef ik dus een deel van mijn vrijheid op."

Leiden door angst

Het komt dus hard aan bij Fleur dat, juist bij het evenement waar de homogemeenschap één keer per jaar wel zijn vrijheid op kan eisen, veel mensen juist het tegenovergestelde doen. "Door toe te geven aan die angst, leveren mensen vrijheid in. Ik ben niet bereid om die vrijheid op te geven. Ik wil gewoon mezelf kunnen zijn."

Ook Sipke Jan Bousema, ambassadeur van de GayPride, snapt er niets van dat sommige mensen overwegen thuis te blijven. "Als we ons laten leiden door angst, dan hebben ze gewonnen. Natuurlijk zijn we met z’n allen waakzaam, maar we gaan samen staan voor onze vrijheid."

Geen concrete dreigingen

"De spanningen die mensen nu voelen, voelen heel veel homo’s en lesbo’s elke dag omdat ze niet veilig zijn. We zijn alert, er is veel toezicht. En we gaan er met z’n allen staan om onze vrijheid te vieren en te delen met zoveel mogelijk mensen."

Sipke Jan: "Er zijn heel veel prides geweest waarin het heel erg goed gaat, en ook dit wordt een groot feest."

Ook volgens terrorisme-expert Jelle van Buuren is er geen reden tot angst tijdens de EuroPride. "De autoriteiten zijn scherp op elk signaal dat op een verhoogd risico zou wijzen", zegt hij tegen RTL Nieuws. Volgens de gemeente Amsterdam zijn er geen concrete dreigingen bekend.

`