EditieNL

Van middelvingers tot broodjes tonijn: olympiërs en hun bijgeloof

09 augustus 2016 12:17 Aangepast: 09 augustus 2016 13:35
Rafael Nadal en zijn handdoek. Beeld © ANP

Het is een bijzonder gezicht: elke keer voordat de Canadese zwemmer Santo Condorelli het olympisch bad induikt, steekt hij zijn middelvinger op naar zijn vader. Niet uit irritatie, maar puur voor extra geluk tijdens de wedstrijd. En hij is niet de enige bijgelovige olympiër.

"Je moet zelfvertrouwen opbouwen en zeggen 'fuck iedereen tegen wie ik race'", zo verklaart de 21-jarige Santo zijn gebaar naar zijn vader. Joseph Santo zou zelf met het idee zijn gekomen en sindsdien steken de twee voor elke wedstrijd hun middelvinger naar elkaar op. Heel veel geluk heeft het hem nog niet gebracht in Rio: Santo en zijn teamgenoten eindigden op de zevende plaats in de 4x100 meter. Hopelijk doet hij het bij de 50 en 100 meter vrije slag beter.

Santo is niet de enige olympiër die een simpele handeling uitvoert voordat hij de wedstrijd ingaat. Van onderbroeken tot een snufje zout, alles wordt gebruikt om de winst te behalen.

Morghan King

Kledingstukken zijn een veel geziene geluksbrenger bij sporters. Natuurlijk dragen olympiërs van hetzelfde landenteam allemaal dezelfde outfit, maar daar heeft de Amerikaanse Morghan King iets op bedacht. De gewichtheffer, die in de finale tot 48 kilo de zevende plek behaalde, draagt namelijk altijd dezelfde onderbroek en sokken, sinds het begin van haar carrière. Laten we hopen dat ze de kledingstukken sinds 2012 heeft gewassen.

Yoshiaki Oiwa

De Japanse ruiter Yoshiaki Oiwa heeft een wel heel bijzonder ritueel voordat hij op zijn paard 'The Duke of Cavan' stapt. Hij strooit een snufje zout over zichzelf en zijn paard, elke keer voordat hij een wedstrijd in gaat.

Wesley Korir

Iedere sporter weet dat je voor een wedstrijd goed moet eten. Meestal bestaat een maaltijd uit een goed bord pasta, maar dat geldt niet voor atleet Wesley Korir. De Keniaan, die zondag de marathon loopt in Rio, eet steevast voor en na elke wedstrijd een broodje tonijn, het liefst van zijn favoriete keten Subway. 

Rafael Nadal

Nadal is misschien wel de kampioen bijgeloof. De Spaanse tennisser heeft behoorlijk wat rituelen voor en na de wedstrijd. Zo veegt hij zijn gezicht af met een handdoek na elk behaald punt (en dat zijn er nogal wat), stapt hij de lijnen van het veld altijd eerst over met zijn rechtervoet. Nadal zelf noemt het geen bijgeloof, hij wil simpelweg orde creëren die rust in zijn hoofd brengt voor een wedstrijd.

Nederlandse atleten lijken over het algemeen iets te nuchter voor bijgeloof, hen zul je niet snel vaste rituelen zien uitvoeren in Rio. Misschien komt dat omdat het bijgeloof vooral in de voetbalhoek zit. Zo spuugde Johan Cruijff altijd een stukje kauwgom op de helft van de tegenstander, en heeft Mark van Bommel een heel aankleedritueel voordat hij het veld betreedt.

Lees meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore