Sport

'Yuri van Gelder probeerde te ontsnappen uit de situatie'

09 augustus 2016 13:46 Aangepast: 09 augustus 2016 13:46
Beeld © ANP

Hoogleraar psychologie Nico van Yperen snapt maar weinig van de misstap van Yuri van Gelder: "Het is onbegrijpelijk", zegt hij. Maar mogelijk deed hij het omdat hij de druk van de finale niet aankon, denkt Van Yperen.

Van Gelder werd vannacht naar huis gestuurd nadat hij dit weekend het olympisch dorp had verlaten om alcohol te drinken. Van Yperen: "Hij ontneemt zichzelf de mogelijkheid om in de finale te turnen, waar hij juist zo lang voor gewerkt heeft", zegt hij tegen persbureau ANP. 

'Self-handicapping'

Hij gokt dat Van Gelder de druk van het presteren niet meer aankon. "Het kan een soort escape zijn, dat hij het toch niet meer zag zitten. Dat hij dit heeft gedaan om uit deze situatie te stappen. Dan is niet het eigen falen de reden, maar het feit dat hij de regels heeft overtreden."

Van Gelder zocht dus mogelijk naar een manier om aan de situatie te ontsnappen zodat hij niet hoefde te presteren, en dat is een fenomeen dat in de psychologie vaker voorkomt: het heet 'self-handicapping'. Mensen gaan dan van tevoren al een excuus inbouwen om te verklaren waardoor het fout zou kunnen gaan. Ook bij studenten is het fenomeen vaak te zien.

Mededogen

Toch is ook mededogen voor Van Gelder op zijn plaats, vindt Van Yperen. Topsport vraagt enorm veel van mensen, zowel fysiek als mentaal. "Het is waanzinnig knap dat atleten de druk aankunnen."

Meer op rtlnieuws.nl:

`