Nederland

VVD en SP eisen opheldering salaris directie zorggroep Alliade

11 augustus 2016 13:48 Aangepast: 11 augustus 2016 14:10

De VVD en SP zijn ontevreden over het onderzoek van de inspectie naar belangenverstrengeling bij thuiszorggroep Alliade. De partijen willen opheldering over een aantal zaken, zoals hoeveel de directieleden hebben verdiend met het jarenlang inhuren van hun eigen bedrijven.

VVD-Kamerlid Leendert de Lange en SP-Kamerlid Renske Leijten hebben schriftelijke vragen gesteld. "Geld voor zorg moet namelijk worden besteed aan goede zorg", zegt VVD'er De Lange. De IGZ meldt in het onderzoek niets over het geld dat verdiend is met het inhuren van de eigen bedrijven. Ze stelt alleen dat de bedrijven van de directie met 'marktconforme prijzen' werkten.

"Dat zegt me niets. Want er is geen sprake van een markt als je je eigen bedrijven opdrachten geeft. Misschien had een ander het wel goedkoper gedaan. Of had een andere directeur de opdrachten door Alliade zelf laten uitvoeren. Dat is allemaal niet gebeurd. Ze hebben er wel aan verdiend, alleen is nog steeds onduidelijk hoeveel", aldus De Lange.

Zichzelf vrijpleiten

Ook willen ze van de staatssecretaris weten wat hij er van vindt dat Alliade zichzelf 'vrijpleit', terwijl de staatssecretaris zelf spreekt van een constructie die het ‘vertrouwen in de zorg ondermijnt’ en die direct beëindigd moet worden.  Renske Leijten (SP) wil dat Van Rijn dit soort belangenverstrengeling bij wet verbiedt. “Van Rijn doet alsof dit een incident is, maar zonder aanpassingen in de wet is het wachten op de volgende Alliade en de volgende en de volgende.”

Aanleiding voor het onderzoek naar Alliade was een onthulling van RTL Nieuws. Daaruit bleek dat een directeur en ex-directeur van Alliade flink verdienen met de inhuur van hun eigen bedrijven. Volgens deskundigen is het inhuren van eigen bedrijven in strijd code voor goed bestuur in de zorg. De inspectie en de zorgautoriteit oordelen nu ook dat dit niet mag, vanwege de schijn van belangenverstrengeling. De nog zittende directeur moet eind dit jaar weg, tot die tijd mag hij geen zaken meer doen met zijn eigen bedrijven.

Na het zomerreces debatteert de Kamer over Alliade.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`