Nederland

Al 10 jaar vliegenoverlast in Nieuwdorp: 'Gezellig buiten eten is onmogelijk'

24 juli 2017 15:12 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Harm-Jan heeft een grote tuin, maar kan er door de vele vliegen niet vaak van genieten. Beeld © Eigen foto's

Harm-Jan Hoondert woont prachtig in het Zeeuwse Nieuwdorp: een vrijstaand huis met grote tuin, in een bosrijke omgeving. Maar hij kan er niet echt van genieten. "Zodra het lekker weer wordt, zitten er honderden vliegen in de tuin. Waar wij gaan zitten, zitten zij. Om gek van te worden."

Al tien jaar lang hebben de inwoners van het Zeeuwse dorp  iedere zomer overlast van vliegen. "Niet zomaar een paar vliegen, nee,  ik sla er per dag wel zo'n 150 dood. Zowel van die grote bromvliegen, als kleinere exemplaren", vertelt Harm-Jan aan RTL Nieuws. "We zitten in een natuurrijke omgeving waar ook dieren gehouden worden, dus dat er misschien wat meer vliegen zijn dan op andere plekken, begrijp ik. Maar dit is bizar."

's Zomers nooit buiten zitten

Lang werd gedacht dat de vliegen afkomstig zouden zijn van een afvalverwerkingsbedrijf in de buurt, maar dat lijkt niet het geval. "Bij onderzoeken en controles door de gemeente blijkt telkens dat ze zich aan alle voorschriften houden en hun zaken op orde hebben", zegt Harm-Jan. "Bij mijn weten doen ze er bij dat bedrijf alles aan om overlast te voorkomen."

De vliegenoverlast heeft grote invloed op het woongenot van Harm-Jan en zijn gezin. "We kunnen bij mooi weer nooit buiten zitten. Zonnen in de tuin is onmogelijk, net als gezellig samen buiten eten. Zodra het lekker weer is, komen er vliegen, en ze komen gewoon op je af zodra je buiten bent."

'Niet tegenop te poetsen'

De vliegen dringen ook het huis binnen. "Iedere ochtend als we wakker worden zitten er zo'n 40 á 50 in de woonkamer. Er is niet tegenop te poetsen, overal zit vliegenpoep. We maken iedere dag schoon, maar het is niet te doen om iedere dag een heel plafond en alle kozijnen te reinigen", vertelt Harm-Jan. "Om de vliegen buiten te houden zouden we alle deuren en ramen hermetisch af moeten sluiten, maar dat is natuurlijk niet te doen."

Thumbnail

Harm-Jan hangt om de dag nieuwe vliegstrips en vliegvallen op. "Binnen no-time hangen ze vol met vliegen."

Er zijn momenten dat de vliegen wegblijven: "Bij regen of als het hard waait, is het minder. Maar dat zijn natuurlijk niet de weersomstandigheden waarbij je zelf graag buiten gaat zitten."

Gemeente doet onderzoek

Ook de buren van Harm-Jan hebben last van de insecten. Samen doen ze er alles aan om de vliegen in hun wijk te bestrijden. "We hangen vliegenvallen op, na een dag zitten die helemaal vol", vertelt hij. "Ook kaarten we het ieder jaar aan bij de gemeente, die zijn nu weer een nieuw onderzoek begonnen om te achterhalen waar de vliegen vandaan komen."

Harm-Jan is blij dat de gemeente het probleem serieus lijkt te nemen, maar is ook kritisch. "Er zijn al vaker onderzoeken gedaan, maar telkens komt er niets uit. Ondertussen zitten wij al tien jaar iedere zomer met de gebakken peren. Ik woon hier prachtig, maar die vliegen gooien echt roet in het eten. We worden er gek van."

Waar komen de vliegen in Nieuwdorp vandaan?

Om de vliegenplaag te bestrijden, is het belangrijk om de 'bron' van de vliegen te achterhalen. Alleen zo kan de plaag structureel verholpen worden. 

De gemeente Borsele, waar Nieuwdorp onder valt, heeft in de afgelopen jaren al meerdere onderzoeken gedaan naar de vliegenoverlast. "Er zitten meerdere bedrijven in de buurt, die we net weer opnieuw gecontroleerd hebben", vertelt een woordvoerder van de gemeente aan RTL Nieuws. "Maar zij hebben hun zaken op orde; de vliegen lijken daar niet vandaan te komen.

Maar waar dan wel? "We hebben nu een aantal vliegen gevangen en opgestuurd naar onderzoekers van de Universiteit van Wageningen", zegt de woordvoerder. "Die gaan nu kijken wat voor vliegen het zijn, en zij gaan ergens in de komende twee weken veldwerk doen om de bron van de vliegenplaag te achterhalen."

Meer op rtlnieuws.nl:

`