Nederland

Kijkduin belaagd door Pokémonspelers: 'Echt waanzin wat hier gebeurt'

11 augustus 2016 15:58 Aangepast: 30 juli 2017 17:00
Pokémongekte bij restaurant Bilbao in Kijkduin: slechts 1 stelletje zit binnen.

Inwoners van de badplaats Kijkduin worden overspoeld door Pokémonspelers. Dit tot grote ergernis van sommige inwoners. "Ze plassen onze parkeerplaats onder, maken troep en jagen mensen weg. Vreselijk wat er gebeurt."

Het begon een maandje geleden en het lijkt wel iedere dag gekker te worden, vertelt Jeffrey van der Heijden. Hij is eigenaar van La Fontaine, een restaurant dat precies midden in een Pokémon-hotspot in Kijkduin staat.

"Gisteren stonden er honderden mensen hier. Het begint 's ochtends om 7 uur en het duurt tot midden in de nacht. Je weet echt niet wat je ziet."

Pokémon-hoofdstad

Het Deltaplein in Kijkduin werd deze week door de gemeente Den Haag uitgeroepen tot Pokémon-hoofdstad van Nederland. Pontificaal op het plein staat nu een mast met bovenop een afbeelding van het figuurtje Pikachu. "Belachelijk dat de gemeente dit zo promoot", vindt Rob van de Laar, ereburger van Den Haag en woonachtig aan het Deltaplein.

"De Pokémonspelers plassen op onze parkeerplaatsen, gooien afval op straat en zorgen voor geluidsoverlast. En het is ook nog eng als die lui opeens voorbij komen rennen. Mensen die rustig op het terras zitten, schrikken zich soms wild als er weer van die Pokémonspelers langskomen. Oudere mensen blijven weg uit Kijkduin. Daar moet je toch niet blij mee zijn."

Grappig of niet?

Restauranteigenaar Jeffrey weet nog niet zo goed wat hij ervan moet vinden. "Aan de ene kant is het wel een grappig gezicht, al die mensen die urenlang over de boulevard slenteren en op hun telefoontje turen. Maar echt veel heb je er niet aan; het merendeel is jong en komt niet in je restaurant zitten. Ze zorgen bij mij niet voor meer omzet."

Toch moeten ondernemers volgens Woody Louwerens, voorzitter van de ondernemersvereniging Kijkduin, blij zijn met al het bezoek. "Het gaat allemaal hartstikke gemoedelijk. En de Pokémonspelers zijn goed voor de economie; ze drinken en eten wat. Hartstikke fijn."

Natuurlijk is er wel wat overlast, erkent Woody."Daarom hebben we extra vuilnisbakken neergezet en toiletten. Ook zijn er verkeersregelaars. Het is allemaal geen overbodige luxe."

Buiten het terras

Extra inkomsten zien ze ook bij tapasrestaurant Bilbao niet terug. Daar zien ze juist eerder een averechts effect. "Er zijn juist mensen die niet meer komen door al die gekte. Vooral oudere mensen moeten niets van die Pokémongekte hebben. De spelers zitten niet op ons terras, maar massaal erbuiten", vertelt kok Dave. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Politie zet Pokémon Go-spelers in als buurtwacht 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`