EditieNL

Brugpiepers in spé klaarstomen voor de middelbare school: betutteling of nuttig?

15 augustus 2016 12:11 Aangepast: 15 augustus 2016 18:39
Beeld © Stichting De Ster

Naar de middelbare school gaan is voor de meeste kinderen best wel spannend: nieuwe klasgenoten, andere lesstof en natuurlijk het feit dat je van de oudste ineens weer de allerkleinste wordt. Speciale zomerkampen die de bijna-brugklassers voorbereiden op deze nieuwe levensfase, stromen razendsnel vol.

In een speciale vakantieweek voor beginnende brugpiepers gaan kinderen van acht tot dertien jaar aan de slag met thema's als pesten, vrienden maken en voor jezelf opkomen. Het zou het zelfvertrouwen van onzekere tieners opkrikken zodat ze na de zomer vol goede moed kunnen starten.

Situaties nagespeeld

Stichting de Ster organiseert dit soort begeleidende kampen. In hun Sterkamp worden mogelijke situaties van de middelbare school nagespeeld. "We bootsen bijvoorbeeld na hoe een leraar de klas verlaat en er vervolgens iemand een propje door de klas gooit. De kinderen krijgen dan de kans om hier op te reageren en daarna gaan we met hen in gesprek over wat er gebeurde en hoe het eventueel anders kan", licht directeur Marieke van den Berg toe.

Volgens de stichting draagt het kamp positief bij aan het zelfvertrouwen van de kinderen en gaat het sociale problemen en teruggetrokken gedrag tegen.

Veel ouders zijn enthousiast. "Odine heeft er echt iets aan gehad", schrijft een moeder op de website van Stichting de Ster. "Ze is er veel 'steviger' uitgekomen". Ook de ouders van Wout zien verschil bij hun kind. "Na het zomerkamp zei de leerkracht: Wout straalt helemaal, en dat was ook zo."

Overdreven

Hoofdredacteur van Fabulous Mama&Family Phaedra Werkhoven noemt het klaarstomen echter overdreven. "Ouders willen hun kinderen op elke belangrijke stap begeleiden. Ik noem dat de 'sneeuwploegouders', de ouders die alle sneeuw uit de weg ruimen voor hun kinderen. Ik snap daar helemaal niets van: waarom zou je dit doen? Je moet hen ook dingen zelf laten ervaren. Ik vind dit heel betuttelend." 

Werkhoven vindt het een ander verhaal voor kinderen met faalangst. "Voor dit soort kinderen is het anders. Ik denk dat het dan wel een goede voorbereiding kan zijn en een kind in zijn of haar kracht kan zetten", aldus Werkhoven.

Steuntje in de rug

Van den Berg benadrukt dat het kamp echt niet alleen is voor kinderen met 'problemen'. "Het kamp is bedoeld voor alle kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken of het spannend vinden om naar de middelbare school te gaan. Op deze manier kunnen ze echt met een schone lei beginnen."

Bekijk hier het nieuwsitem:

Lees meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL
`