Nederland

Militairen stoppen met beveiliging Schiphol, maar controles blijven

18 augustus 2016 10:22 Aangepast: 18 augustus 2016 11:05
Millitairen en marechaussee bij extra controles op luchthaven Schiphol. Beeld © ANP

In de loop van vanavond wordt een deel van de extra veiligheidsmaatregelen op en rond Schiphol teruggeschroefd.

Het is niet meer noodzakelijk, zeggen gemeente, justitie en politie in Haarlemmermeer. De zogeheten driehoek heeft tot het terugschroeven van de maatregelen besloten na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Onderzoek naar het 'signaal' dat op 30 juli leidde tot extra controle's op de luchthaven heeft tot de conclusie geleid dat een deel van de verhoogde inzet, onder meer door militairen, niet langer noodzakelijk is.

Wel zal meer beveiliging zichtbaar en onzichtbaar aanwezig blijven op de luchthaven dan voor 30 juli. Met de aanpassing van de maatregelen kan de marechaussee de beveiliging op en rond Schiphol weer helemaal zelf uitvoeren. 

Controles op de weg blijven

Mensen die naar Schiphol reizen, met trein of auto, moeten rekening blijven houden met controles op wegen rond de luchthaven en preventieve fouilleeracties. Dat kan vertraging en files tot gevolg hebben. Het streven is dat de vertraging niet langer is dan een halfuur.

Net als bij andere internationale luchthavens geldt de noodzaak voor voortdurende waakzaamheid op Schiphol. "Luchthavens blijven immers een voorstelbaar doelwit voor terroristen. Daarom blijven er veiligheidsmaatregelen van kracht. Daarbij staat de veiligheid van passagiers en werknemers voorop", zegt een woordvoerder.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore