Nederland

Levend koken kreeften onacceptabel voor meeste Nederlanders

22 augustus 2016 22:59 Aangepast: 22 augustus 2016 23:06
Beeld © Getty Images

Dat krabben en kreeften levend worden gekookt voor consumptie, is onacceptabel voor de meeste Nederlanders. 58 procent vindt dat hierop een verbod moet komen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van de Stichting Vissenbescherming en de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren. 

Volgens 45 procent van de Nederlanders moet het verplicht worden om krabben en kreeften direct na de vangst elektrisch te verdoven en te doden. Zij vinden dat de horeca alleen krabben en kreeften mag verkopen die op deze manier aan hun einde zijn gekomen.

Pijn

Twee derde van de ruim duizend ondervraagden denkt dat krabben en kreeften pijn kunnen ervaren. De wetenschap is daar juist verdeeld over. De schaaldieren zouden een te simpel zenuwstelsel hebben om pijn te ervaren. Dat een kreeft gaat gillen als ze in kokend water wordt gegooid, is geen gevolg van bewust gedrag, maar een reflex, concludeerde een Noors regeringsonderzoek in 2005.

Experimenten aan de universiteit van Belfast zouden hebben aangetoond dat schaal- en schelpdieren waarschijnlijk wel pijn ervaren in plaats van alleen reflexen vertonen.

Onverdoofd slachten

De deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd naar hun mening over het onverdoofd slachten van op zee gevangen vis. De net gevangen vis wordt opengesneden om ingewanden te verwijderen. Volgens 42 procent is deze slachtmethode onacceptabel. Nog een iets grotere groep (46 procent) vindt dat hier een verbod op moet komen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Kreeft mag nog steeds levend worden gekookt. Hebben ze nu pijn of niet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore