EditieNL

Het eitje is weer populair, maar hoe gezond is een ei eigenlijk?

24 augustus 2016 11:37 Aangepast: 25 augustus 2016 18:40
Beeld © anp

Heb jij al een eitje gegeten vandaag? Uit de nieuwste verkoopcijfers blijkt dat we in de eerste helft van 2016 meer eieren hebben gegeten dan in de eerste helft van vorig jaar. Maar hoe gezond is een ei nou echt?

Vooral de biologische eieren en vrije uitloopeieren namen toe in populariteit, met een stijging van 15 en 9 procent. Pluimveehouder en bestuurder OVONED (de organisatie die de belangen van de eierlegketen behartigt) Hennie de Haan is blij met de positieve ontwikkeling. "Onze ouders hadden in hun hoofd dat het eten van eieren ongezond is vanwege het cholesterol. We zouden er alleen maar dik van worden. Ook de uitbraak van de vogelgriep heeft de populariteit van eieren niet goed gedaan. Inmiddels willen mensen gewoon een ei eten, en weten ze ook dat het gezond is." 

Cholesterol

De meeste Nederlanders eten zo'n drie eieren per week. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 2 tot 3 eieren per week te eten. "Het advies is gebaseerd op de verzadigde vetten en cholesterol. In een ei zit behoorlijk wat cholesterol. Je kunt wel elke dag een ei eten, maar dan moet je verder heel gezond eten en andere vetten beperken", licht Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum toe. 

Een ei van 50 gram bevat gemiddeld 200 milligram cholesterol. Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid vlees bevat gemiddeld 25 milligram cholesterol. Toch kun je een ei volgens voedingsdeskundige Jaap Seidell hier niet enkel op beoordelen. "In eieren zitten veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten, maar ook veel vitamines, mineralen en water. Cholesterol werd altijd als een probleem gezien, maar dat is nu niet meer zo."

Je krijgt er niks van

Iedere dag een gebakken ei met spek (110 calorieën) is een ander verhaal dan iedere dag een gekookt eitje (75 calorieën). "Je mag best elke dag een ei eten, dat hangt er gewoon vanaf wat je verder eet", aldus Seidell.

Gezond of ongezond, volgens de voedingsdeskundige is een ei eigenlijk gewoon neutraal. "Het is net als met zuivel: je krijgt er niks van, maar het is ook niet zo dat je er gezonder van wordt."

Bekijk de hele reportage:

Meer op rtlnieuws.nl:

`