Nederland

Eigenaar bijtende honden voelt zich verantwoordelijk: 'Zo erg voor het jongetje'

24 augustus 2016 14:00 Aangepast: 24 augustus 2016 19:27
Peter met zijn vrouw: de eigenaren van de rottweilers die een peuter zwaar verwondde.

Peter Grooten is de eigenaar van de rottweilers die gisteren een peuter zwaar hebben verwond in het Drentse Nieuw-Buinen. "De fout ligt bij mij, het is mijn hond. Ik vind het heel erg voor het kindje."

Peter is al jaren bevriend met de ouders van de peuter die gisteren door zijn honden zwaar werd verwond. Het jongetje van 3 jaar was bij hem op bezoek. "Hij was in het afgeschermde deel van onze tuin aan het spelen, samen met twee andere kinderen. Dat is een andere plek dan waar de honden rondliepen", zegt Peter, die nog altijd aangedaan is na de gebeurtenis. 

In een onbewaakt ogenblik zou het jongetje de kant van de honden op zijn gegaan. "Toen heeft één van mijn honden het jongetje gegrepen. Drie andere kwamen toen bij de eerste hond die het kindje had gepakt. Nog weer een andere hond heeft juist geprobeerd het jongetje te beschermen."

Hulp geschreeuwd

De vrouw van Peter zag gebeuren hoe de peuter werd aangevallen door de rottweilers. Ze heeft meteen om hulp geroepen, vertelt Peter. "Een buurman schoot meteen te hulp. Een overbuurvrouw wist het jongetje uit de klauwen van de honden te trekken en heeft hem mee naar huis genomen." 

Peter is een dag na het ongeluk nog altijd van de kaart. "Ik vind het heel erg voor het jongetje. Gelukkig is zijn situatie nu stabiel. Het enige waar ik nu over nadenk is hoe het weer helemaal goed kan komen met hem. Dat is het enige wat ertoe doet."

Bedreigingen

Sinds de vreselijke gebeurtenis wordt de hondenfokker bedreigd. "Er gaan allemaal verhalen de ronde dat ik mijn honden mishandel en agressief maak. Er wordt gedaan alsof mijn vrouw en ik geen hart hebben. Maar dat is echt niet waar."

In overleg met de gemeente, de dierenpolitie en Peter zelf is besloten alle vier de honden in te laten slapen. Twee andere honden die niet over het hek sprongen, zijn meegenomen voor  gedragsonderzoek. Daarna zal worden besloten wat er met ze moet gebeuren.

Peter vindt het heel erg dat zijn honden moesten worden afgemaakt. Dat is uitgevoerd door een bevriende dierenarts, zegt hij. 

Thumbnail

Een rottweiler (archieffoto)

'Niet agressief'

Peter fokt sinds vijftien jaar. Hij heeft in die jaren zeven nestjes gehad. "Vijftien jaar lang ben ik bezig geweest om te zorgen dat mijn honden geen kind grijpen. Overal zijn bellen, zodat ik zelf kan opendoen. Nooit zullen mijn honden onverwachts met iemand in contact komen."

Volgens Peter zijn de honden normaal niet agressief. "Als mensen mijn honden willen aaien, dan kan dat gewoon. Normaal gesproken kan de hond gewoon geknuffeld worden, ook door kinderen."

Tik gehad

Hoe het gisteren zo vreselijk mis kon gaan? "Waarschijnlijk is er iets in haar kop geknapt, waardoor ze het kind voor een prooi aanzag. De andere honden zijn achter hem aan gegaan."

Peter geeft toe: dat het zo misging, is zijn fout. "De honden kunnen hier niets aan doen. Het is mijn fout. Ik hoop zó dat het met het kind goedkomt. In de tussentijd kan ik alleen maar afwachten."

Meer op rtlnieuws.nl:
Peuter zwaargewond door beten rottweiler

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`