Nederland

Zomersmog: luchtkwaliteit bij warm weer hard achteruit

24 augustus 2016 14:45 Aangepast: 25 augustus 2016 08:55
(Archieffoto) Beeld © ANP

Door het mooie weer holt de luchtkwaliteit achteruit. Fijnstof, stikstof en ozon hopen zich op. Wat betekent dat?

"Mensen met luchtwegproblemen moeten uitkijken", zegt Jennifer Faber van Buienradar. Het is een nadeel dat om de hoek komt bij mooi zomerweer: het hogedrukgebied houdt de luchtvervuiling ingesloten.

Extra sterfgevallen

Van de extra sterfgevallen die tijdens een hittegolf worden geregistreerd, is een aanzienlijk deel toe te schrijven aan luchtverontreiniging. Tijdens de langdurige hittegolf die Europa in 2003 teisterde, zijn naar schatting 70.000 mensen overleden als gevolg van de hoge temperaturen. Daarvan was 25 tot 40 procent te wijten aan luchtvervuiling. De aanleiding voor het Nationaal Hitteplan was de zomer van 2006, toen in Nederland ongeveer 1000 mensen extra overleden door de warmte.

Door het hogedrukgebied dat de warmte veroorzaakt, zijn de omstandigheden dus gunstig voor het ontstaan van zogeheten zomersmog: fijnstof en ozon worden vastgehouden en door verkeer en industrie komt er steeds meer bij. Het is de combinatie met de hoge temperatuur die ouderen en zieken extra kwetsbaar maakt. Op dit kaartje kun je zien hoe het er op dit moment voorstaat met de luchtkwaliteit.

Meer hittegolven

Het goede nieuws is: we staan niet helemaal machteloos. We kunnen er wel degelijk iets tegen doen. Hoewel het KNMI erop rekent dat hittegolven in de toekomst door de klimaatverandering vaker zullen voorkomen, zouden we de zomersmog binnen de perken kunnen houden door speciale maatregelen.

Het terugdringen van het verkeer is één van de belangrijkste middelen. Het kan dan gaan om blijvende regels, zoals de milieuzone die sinds kort bestaat in Utrecht: in een deel van de stad zijn oudere (diesel)auto's en vrachtwagens verboden. Maar het kan ook gaan om tijdelijke regels, zoals eind vorig jaar in Peking: daar mochten auto's met een kenteken met oneven nummer op oneven dagen de weg op, en auto's met een even nummer op even dagen. Zo dring je het verkeer in één klap met 50 procent terug.

Meer op rtlnieuws.nl:
Het Nationaal Hitteplan: wat houdt het in? 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`