Nederland

Twee ton voor ex-baas noodlijdende zorginstelling Pantein

26 augustus 2016 06:02 Aangepast: 26 augustus 2016 20:03
Protesterende thuiszorgmedewerkers van Pantein, vorig jaar Beeld © ANP

De noodlijdende Brabantse zorginstelling Pantein heeft ex-topman Ton Hanselaar een ontslagpremie van ruim 200.000 euro betaald. Onder de Wet Normering Topinkomens mogen vertrekpremies aan een ex-bestuurders van publieke instellingen maximaal 75.000 euro bedragen.

Pantein boekt met 3500 werknemers een omzet van 183 miljoen euro. Onder andere het Maasziekenhuis in Boxmeer, een thuiszorgbedrijf en enkele bejaardenhuizen vallen onder het concern. De zorginstelling boekte vorig jaar een miljoenenverlies en moest eerder dit jaar 156 arbeidsplaatsen schrappen.

In september 2014 maakte Pantein bekend dat topman Ton Hanselaar opstapte. Hij zou niet de juiste man zijn om in te grijpen bij de zorginstelling. Omdat de zorginstelling zijn afkoopsom pas begin 2015 betaalde, hoefde deze niet in het jaarverslag over 2014 opgenomen te worden. Hanselaars vertrekpremie is daarom nu pas bekend.

'Overgangsregeling'

En die is niet mis. Uit het zojuist verschenen jaarverslag over 2015 blijkt dat Hanselaar een afkoopsom van 208.100 euro in zijn zak stak. De Wet Normering Topinkomens, die excessieve beloningen bij (semi-)publieke instellingen als ziekenhuizen moet voorkomen, maximeert vertrekpremies voor bestuurders op 75.000 euro. Volgens Pantein viel Hanselaar, die sinds 2011 voor de instelling werkte, echter onder een overgangsregeling. 

Herstelplan ingediend

Uit de jaarrekening blijkt verder hoe slecht Pantein ervoor staat. Vorig jaar kelderde de omzet van de zorginstelling bijna 12 procent tot 183 miljoen euro. Onder de streep stond een verlies van 4,2 miljoen euro, dat vooral op conto van het ziekenhuis komt. Het jaar ervoor boekte Pantein ook een verlies, van bijna één miljoen euro.

Door de beroerde resultaten voldoet Pantein niet meer aan de afspraken die thuisbank Rabobank stelt voor de financiering. Maar omdat de zorginstelling in maart een herstelplan opstelde, ziet de bank dat voorlopig door de vingers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore