Nederland

Aboutaleb wil opheldering van Turkse consul over politieke inmenging

26 augustus 2016 07:28 Aangepast: 26 augustus 2016 08:12

Burgemeester Aboutaleb wil een gesprek met de Turkse consul-generaal in Rotterdam over de spanningen in de Turkse gemeenschap. Aboutaleb is niet gelukkig met een brief die consul Sadin Ayyildiz aan verschillende burgemeesters in de regio Rotterdam heeft gestuurd.

De brief van Ayyildiz zou gaan om politieke inmenging en de vraag hoe burgemeesters om moeten gaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering. "In die brief staan onderdelen waarvan ik me afvraag of die wel op de weg van de consul liggen, om mij daarin te bereiken.''

Demonstraties verbieden

Aboutaleb kreeg de afgelopen tijd vragen over waarom hij een demonstratie van Koerden heeft toegestaan. Bij die demonstratie raakten voor- en tegenstanders van PKK-leider Öcalan slaags met elkaar. De Turkse consul wil dat dit soort demonstraties worden verboden.

"De oplossing ligt echter niet in het verbieden van demonstraties", aldus Aboutaleb die zich beroept op de vrijheid van meningsuiting. Hij wil dan ook aan de consul uitleggen hoe Nederland met de grondwet omgaat.

"Turkije heeft vanzelfsprekend het recht om te bepalen hoe om te gaan met zijn bewoners. Maar mogen wij alstublieft zelf ook bepalen hoe wij hier met allerlei vrijheden omgaan. Ik accepteer geen inmenging in de manier waarop we onze vrijheden uitoefenen.''

Spanningen

Na de mislukte staatsgreep in Turkije in juli zijn er aanhoudende spanningen tussen groepen Turkse Nederlanders. Verschillende Rotterdamse Turken worden bedreigd omdat ze tegenstander van de Turkse president Erdogan zouden zijn, stelt Aboutaleb.

"Angst mag niet regeren in Rotterdam.'' Hij heeft een politieteam geformeerd om onderzoek naar de bedreigingen en spanningen te doen.

`