EditieNL

Misschien had die bloeddorstige T. rex wel veren

26 augustus 2016 12:10 Aangepast: 26 augustus 2016 18:41
Zo zou de T. rex eruit kunnen hebben gezien. Beeld © Getty

Na een lange reis is ze vandaag aangekomen in het Naturalis in Leiden: Trix, de vrouwtjesdinosaurus. Tenminste, haar botten dan. Waarom raken we zo gefascineerd door het zien van alleen een skelet?

'Trix' hoort tot de drie compleetste T. rex-skeletten ter wereld. Van de roofzuchtige dino zijn er maar tien gevonden. Naturalis is het enige museum buiten de Verenigde Staten dat een Tyrannosaurus rex bezit.

Juist het feit dat je alleen het skelet ziet maakt het zo fascinerend, zegt paleontoloog Anne Schulp, die hielp bij de opgravingen. "Het is een soort spannende puzzel waarbij je de botten en je eigen fantasie kunt gebruiken. We proberen in Naturalis ook duidelijk te maken dat we niet zeker weten hoe het dier eruit heeft gezien. We kiezen er dan ook bewust voor om alleen de skeletten op te bouwen en er niet een soort huidlaag omheen te maken."

Aaibare dino?

Ons beeld van dinosauriërs is voor een groot deel gevormd door films als Jurassic Park. "Maar dat willen we ook een beetje loslaten", zegt paleontoloog Schulp. "Wij denken nu namelijk dat de T. rex misschien wel veren had. In onze campagne voor de nieuwe tentoonstelling is Trix ook met een zachtere vacht te zien. Zo zou hij er ook uit gezien kunnen hebben, maar we weten het niet zeker." Ook hoe het beest zich gedroeg, kan het skelet niet vertellen.

Thumbnail

Tekenaar Wim Euverman aan het werk. (Foto: Editie NL)

Ondanks al die onzekerheden probeert tekenaar Wim Euverman toch een voorstelling van de T. rex te maken. Als kind was hij al enorm gefascineerd door dino's en andere prehistorische dieren. "Ze zijn zo ongrijpbaar, zo groot, zo machtig."

Voor het crowdfundingsproject om Trix naar Naturalis te kunnen halen, heeft Euverman een aantal tekeningen van T-rex gemaakt. Hiervoor kocht hij online eerst een bouwpakket, om iets beter te begrijpen hoe het beest in elkaar zit. "Daarnaast ging ik online op zoek naar zo veel mogelijk informatie over de dinosaurus. Ik liet me overal door beïnvloeden en nam alles mee."

Thumbnail

De kop van Trix volgens tekenaar Euverman. (Foto: Editie NL)

Gebrul, gepiep of gekwaak?

Dus ook de films als Jurassic Park, zegt tekenaar Euverman. "Maar daar moet je ook wel mee oppassen, zegt hij. "Want in films worden dingen niet altijd realistisch weergegeven. Sommige dino's worden veel te groot gemaakt om het spannender te laten lijken." Of de T. rex ook zo brulde als in de films, blijkt nog een raadsel. Niemand weet wat voor geluid dinosauriërs maakten.

Hoe denk jij dat dino's eruit zagen en zich gedroegen? Dikke kans dat jouw beeld door onderstaande films en series is beïnvloed. 

​Bekijk hier de video:
 

Meer op rtlnieuws.nl:
Leiden ontvangt gecrowdfunde Tyrannosaurus rex

 
`