EditieNL

Juf schaft huiswerk af: 'Op tijd naar bed is belangrijker'

26 augustus 2016 16:06 Aangepast: 27 augustus 2016 23:05
Beeld © iStock

Na een zomervakantie wikken en wegen kwam een Amerikaanse basisschooljuf vorige week tot een bijzonder besluit: ze deelt dit schooljaar geen huiswerk meer uit.

In een brief aan de ouders van haar leerlingen licht Brandy Young haar besluit toe. "Onderzoeken hebben niet kunnen aantonen dat huiswerk de prestaties van leerlingen verbetert", schrijft ze. "Daarom heb ik liever dat jullie 's avonds dingen doen die wel tot succes leiden. Zoals met het hele gezin avondeten, samen lezen, buiten spelen en je kind op tijd naar bed brengen." 

Een moeder zette het briefje van de lerares op Facebook en maakte zo een storm aan reacties los. Heel veel ouders juichen het idee toe.

'Ouders, speel spelletjes'

Ook Muriel Oonincx, hoofdredacteur van Famme.nl, is het met de lerares eens. Haar kinderen gaan volgende week naar groep 2, 3, en 5. Met huiswerk hebben ze nu nog niet veel te maken. 

Gelukkig maar, vindt Muriel. Ze is geen voorstander van traditioneel huiswerk. Kinderen hebben er veel meer aan zich na schooltijd spelenderwijs te ontwikkelen, denk ze. "Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat huiswerk niet nodig is. Alle lessen kunnen op school gegeven worden. Thuis kunnen kinderen dan leren door dingen samen met het gezin te doen, spelletjes bijvoorbeeld."

Bij Muriel thuis worden heel veel spelletjes gespeeld. Van Scrabble junior tot Monoply. "Ik zie dat kinderen heel veel oppikken van een uitdagend bordspel. Strategisch denken, geld uitgeven, sparen en teruggeven, bluffen, dat soort dingen. Nuttige lessen die je niet leert als je alleen op je kamertje bezig bent met sommetjes en grammatica-oefeningen." 

Per school verschillend

In Nederland mogen basisscholen zelf bepalen of en hoeveel huiswerk ze hun leerlingen opgeven, zegt een woordvoerder van de PO-raad. Vaak gebeurt dat in overleg met de ouderraad. Soms krijgen kinderen pas in groep acht met huiswerk te maken. Andere scholen starten er al in groep vijf mee, als kinderen nog maar een jaar of 8 zijn. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoe help je je kind de brugklas door? 7 tips van een opvoedkundige

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`