Nederland

'Weg met nepwapens, ze zijn levensgevaarlijk'

28 augustus 2016 10:44
Een nepwapen dat niet van echt te onderscheiden is. Beeld © ANP

Een neppistool, het klinkt zo onschuldig, maar het kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarom begint de politie vanaf morgen een campagne om imitatiewapens uit het straatbeeld te bannen.

De politie krijgt zo'n twintig a dertig meldingen per week over jongeren die met vuurwapens lopen. Achteraf blijkt het vaak om een nep variant te gaan, maar ze lijken zo levensecht dat de politie de jongeren wel benadert als vuurwerpverdachten. Agenten richten een wapen op de verdachte en dat kan een traumatische ervaring zijn. Ook kan het met de jongere slecht aflopen, als die niet doet wat de politie zegt.

Vorige maand werden zes jongens uit het Rotterdamse Charlois onder schot gehouden. Een voorbijganger had gemeld dat hij de jongens had zien lopen en dat er eentje een pistool aan zijn broekriem droeg. Toen de jongen met het wapen niet wilde luisteren en een beweging richting zijn plastic tas maakte, loste een van de agenten een waarschuwingsschot. Gelukkig luisterde hij toen, maar het had ook ook fout kunnen gaan.

Verboden

In Nederland is het bezit van nepvuurwapens verboden, omdat ze dreigend kunnen overkomen en als echte wapens kunnen worden aangezien. Alleen speelgoedwapens met een CE-keurmerk zijn toegestaan. Een boete voor het bezitten van een nepwapen kan oplopen tot 20.000 euro en je kunt er volgens de politie zelfs een maandenlange gevangenisstraf voor krijgen.

Vanaf morgen begint de campagne. De politie zal langsgaan op scholen en er worden posters en flyers uitgedeeld.

Lees verder op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`