Nederland

Formule 1-fan ergert zich aan Nederlanders: 'Ze moeten zich leren gedragen'

28 augustus 2016 20:37 Aangepast: 29 augustus 2016 08:47
Arjan met Max Verstappen Beeld © Arjan Houtepen

Ruim 1000 euro voor een plekje op de Formule 1-tribune. Dat betaalde Arjan Houtepen om Max Verstappen live in actie te zien. Hij vond het een prachtige race, maar de vele Nederlandse fans moeten wel normaal doen, vindt hij.

"Ze steken vuurwerk en rookbommen af en ze gaan de hele tijd staan als ze denken dat er iets gebeurt. Ze kunnen zich niet gedragen, al die 'plotselinge' Nederlandse fans." Voor Arjan Houtepen uit Rijsbergen, Formule 1-fan van het eerste uur, hoeft het niet zo, die massale toestroom van Verstappen-fans. 

'Ze hebben schijt aan alles'

In België zaten de tribunes dit weekend afgeladen vol met Nederlanders. "Nadat Max won in Barcelona, komen ze opeens allemaal. Ik ben bang dat wij Nederlanders straks gehaat gaan worden", zegt Arjan over zijn landgenoten.

"Tijdens de laatste vrije training werd gevraagd geen rookbommen af te steken. En toch doen ze het, tot twee keer toe. Daardoor komt rook op de baan en dat is gevaarlijk. Dit zijn geen echte fans; ze hebben overal schijt aan." 

Thumbnail

(Foto: ANP)

Twee keer zo duur 

De Brabander gaat al 20 jaar naar Formule 1-races over de hele wereld. Het is zijn vierde keer op Spa-Francorchamps, voor zijn vriend John is het inmiddels de zevende keer. Omdat de plekken die ze normaal kopen er niet meer waren, kochten ze een ticket dat twee keer zo duur was als wat ze normaal betalen: 1200 euro. 

Geen punt voor Arjan en John. Als echte fans hebben ze het er graag voor over. Daarbij kregen ze in de dagen voorafgaand aan de race voor dat geld een rondleiding én een meet and greet met de Red Bull-ploeg, onder wie Max Verstappen. De twee zaten sinds donderdag in België en vermaakten zich uitstekend. 

Ellende? Dat was er nooit 

Het zijn dan ook niet de fans zoals hijzelf waar Arjan zich druk om maakt. Hij vergelijkt het met voetbal: "Net als dat de hooligans het verpesten voor de voetbalfans, zo maken deze mensen het kapot voor de echte supporters. Ik had in 20 jaar nog nooit iets meegemaakt, geen narigheid, niets." 

Toch liet Arjan de paar ongeregeldheden zijn weekend niet verpesten. Ook de teleurstellende elfde plek van Verstappen doet niets af aan zijn Formule 1-vreugde: "Max reed in de training en de kwalificatie heel goed. In de race zelf waren best veel crashes en het was zeldzaam mooi weer. Dit is wel één van mijn mooiste races geweest", sluit de autosportliefhebber af. 

Meer op rtlnieuws.nl: 
Verstappen boos op Ferrari's na elfde plek Spa

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`