Nederland

Nepprofiel kinderen online ingezet tegen pedofielen

29 augustus 2016 12:37 Aangepast: 29 augustus 2016 14:06
Het lokmeisje Sweetie wordt sinds 2013 ingezet tegen pedofielen in Azië.

Om pedofielen op te sporen, gaat kinderrechtenorganisatie Terres des Hommes nepprofielen van kinderen plaatsen op Nederlandse websites. Het moet een hulpmiddel worden bij de opsporing van pedofielen.

Terre des Hommes gebruikt de aanpak sinds 2013 succesvol in Azië. Daar is een nepprofiel in omloop van het fictieve meisje Sweetie.

Met het Filipijnse lokmeisje worden pedofielen aangepakt die proberen webcamseks te hebben met minderjarigen. Sinds het begin van het project zijn daardoor negen pedofielen op de Filipijnen, Bali en in Nepal opgepakt.

Aanpak grooming

In Nederland gaat het project zich vooral richten op het zogeheten grooming, het digitale kinderlokken. Als een bezoeker van prostitutiewebsites reageert op een nepprofiel van een minderjarige, krijgt die een waarschuwing, zegt de projectleider van Terres des Hommes tegen NRC Handelsblad.

In de waarschuwing staat dat de gebruiker nu is geregistreerd bij Terres des Hommes. Er wordt ook professionele hulp aangeboden.

Pedoseksuelen gebruiken internet voor seks met kinderen. Volgens schattingen van de Amerikaanse opsporingsdienst FBI zijn elke dag 750.000 potentiële klanten op zoek naar online seks met kinderen. Chatboxen die daarvoor worden gebruikt, bevinden zich vaak in arme landen, zoals de Filipijnen.

Meer op rtlnieuws.nl:​
Duizend pedofielen opgespoord met computeranimatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`