Nederland

Van kakkerlak in de keuken tot ratten: dit zagen de restaurant-inspecteurs

29 augustus 2016 16:59 Aangepast: 30 juli 2017 13:00
(Archieffoto) Beeld © iStock

Niet elke restaurantkeuken is zo schoon als je zou verwachten. Inspecteurs van de NVWA kwamen heel wat viezigheid tegen bij restaurants die in 2015 onder verscherpt toezicht hebben gestaan. RTL Nieuws zet de opvallendste citaten uit enkele inspectierapporten op een rij.

Fecaliën op de grond
"Vuile bedrijfsruimte, verstopt riool welke werd gemaakt maar de fecaliën lagen op de grond in de bedrijfsruimte."
Dit restaurant ontving de laatste boete op 3 juni 2015. Lees hier de NVWA-rapporten (pdf).

Geschrokken van een rat
"Er zijn muizen- en rattenkeutels in het magazijn en in de voorbereidingskeuken. In een, in open verbinding staande nis met het magazijn liggen heel veel rattenkeutels en is de grond verzakt. Hierdoor kunnen ratten het bedrijf binnen komen. Tijdens de inspectie liep hier een rat door naar binnen, staarde mij even aan en verdween weer door het gat naar buiten. In de lager gelegen keuken kwam een muis/ rat uit het fornuis, die schrok door de gil van mijn collega (ze schrok) en weer in het fornuis verdween. De keuken is ernstig vervuild met zwartkleurig schimmel op de wanden en bruinkleurig plakkerig vuil en buiksmeersporen en muizenuitwerpselen. Ook de uitrustingstukken en apparatuur is heel vuil. Het bedrijf meteen gesloten hierom."
Vanaf 6 november 2015 waren de voedselveiligheid en hygiëne in dit restaurant weer in orde. Lees hier de NVWA-rapporten (pdf).

Slechter kan niet
"De eigenaar stond alléén in de keuken en had behoorlijk wat gasten. De hele keuken en werkbanken stonden vol met vuile vaat. Ook veel zwerfvuil en etensresten op vloer. Het was een grote ongestructureerde bende. De eigenaar heeft natuurlijk allerlei excuses omdat hij niet kan inschatten hoeveel gasten hij krijgt. Ook loopt hij rond met een vuile koksdoek over zijn schouder waarmee hij alles schoonmaakt. Zowel handen en materialen, en vervolgens met handen alle bereide en rauwe levensmiddelen aanraakt. Ook viel koksdoek op vuile vloer en vervolgens wordt deze weer gebruikt. Onder kruisbesmetting in code staat dat alléén gewerkt kan worden in een schone, opgeruimde bedrijfsruimte. Slechter dan hier kan het niet."
Dit restaurant is op 18 februari 2015 gesloten. Lees hier de NVWA-rapporten (pdf).

Dode pad
"- Aanbouw/magazijn met de koelcel:
In de hoeken en randen bezet met zwart vuil. (Dode?) pad achter de vrieskisten. Naast de koelcel is een tegelvloer, gebroken tegels en een doorgang naar buiten. Aanbouw staat op een rand van opgemetselde stenen, deze zijn bij de achterdeur gescheurd en gebroken/verzakt. Elektra kabels in het magazijn bezet met zwart vuil, afvoerpijp van de koelcel bezet met zwarte schimmel. Onder de stellingen in het magazijn ontbreekt de stankafsluiter op de schrobput, lucht van riool. Wand beschimmeld boven de deur/doorgang naar de spoelkeuken/ruimte met de wasbak, in de hoek wat spinrag."
Dit restaurant ontving de laatste boete op 16 juni 2015. Lees hier de reactie van het restaurant en de NVWA-rapporten (pdf).

Beschimmelde... marinade
"Koelcel was vies en flink beschimmeld en stond blauwe beschimmelde emmer in. De inhoud die na lang beraad marinade voor rundvlees moest zijn was in de emmer beschimmeld met duidelijke groei bovenop de marinade."
Dit restaurant ontving de laatste boete op 3 juni 2015. Lees hier de NVWA-rapporten (pdf).

Levende kakkerlakken
"Ik, toezichthouder, zag dat de bedrijfsruimte ernstig vervuild was.
Ik zag dat onder de koelvitrine, bij de koelmotor, levende kakkerlakken kropen in diverse stadia van hun ontwikkeling. Ik zag dat de vloer naast de koelmotor van de koelvitrine verontreinigd was met dode kakkerlakken, uitwerpselen van kakkerlakken en bruin vuil.
Ik zag dat de schapplanken, waarop diverse levensmiddelen gepresenteerd werden, verontreinigd waren met levende kakkerlakken en uitwerpselen van kakkerlakken.
Ik zag los, rozegekleurd, gif liggen op de vloer achter de toonbank.
Ik zag een gat in het vloerluik achter de toonbank.
Ik zag in de laden bij de toonbank, waarin gebruiksvoorwerpen bewaard werden, levende kakkerlakken.
Ik zag op de plank onder de magnetron enkele levende kakkerlakken kruipen.
Dit restaurant is op 29 oktober 2015 gesloten. Lees hier de NVWA-rapporten (pdf).

Duizenden muizenkeutels
"- de vloer in het gehele afhaalgedeelte ernstig verontreinigd was met een duizendtal muizenkeutels en muizenurine en oude productresten en zwart aangekoekt vuil
(...)
- de meterkast die in open verbinding met het restaurant staat ernstig verontreingid is met een duizendtal muizenkeutels en muizenurine"
Vanaf 2 juli 2015 waren de voedselveiligheid en hygiëne in dit restaurant weer in orde. Lees hier de reactie van het restaurant en de NVWA-rapporten, inclusief foto's (pdf).

Tomaat met schimmel
"Tijdens de inspectie is gebleken dat er onveilige producten in de handel werden gebracht. Ik zag namelijk dat in de koelvitrine in de verkoopruimte belegde provencettes lagen waarvan de tomaten verontreinigd waren met witte schimmelpunten.
Ik zag:
- provencettes met zalm met tomaten met witte schimmelpunten
- provencettes met kipfilet met tomaten met witte schimmelpunten
- provencettes met ham met tomaten met witte schimmelpunten
- provencettes met kaas met tomaten met witte schimmelpunten"
Vanaf 8 juli 2015 waren de voedselveiligheid en hygiëne in dit restaurant weer in orde. Lees hier de NVWA-rapporten (pdf).

Meer op rtlnieuws.nl: 
Bij deze restaurants bij jou in de buurt was iets mis

`