EditieNL

Hoe kunnen kinderen beter leren schrijven? Diggy Dex geeft tips

30 augustus 2016 17:46 Aangepast: 31 augustus 2016 09:34
Beeld © Editie NL

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat kinderen slecht zijn in het schrijven van begrijpelijke teksten. En dat is zonde, want schrijven is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Daarom vroegen wij rapper en verhalenverteller Diggy Dex om kinderen uit te leggen hoe het wél moet.

Voor hun promotieonderzoek onderzochten Monica Koster en Renske Bouwer de schrijfvaardigheid van bijna 3000 basisschoolleerlingen, en wat bleek: kinderen leren slecht hoe ze begrijpelijke teksten moeten schrijven. Scholen zouden namelijk te veel focussen op spelling, woordenschat en lezen. En daardoor wordt nog wel eens vergeten om uit te leggen hoe je een tekst goed opbouwt. 

Veel tegelijk

En het is ook best ingewikkeld, geeft ook onderzoeker Renske Bouwer toe. "Kinderen moeten veel dingen tegelijk doen als ze schrijven, zoals letten op hoofdletters en punten. En daartussen nog inhoud en structuur", zegt ze. "Dat is veel informatie in hun hoofd, het overstroomt dan." 

Toch is het volgens Bouwer enorm belangrijk dat kinderen goed leren hoe ze een tekst opbouwen. "Wat we zien is dat kinderen juist meer dan ooit schrijven" zegt ze. "Ze mailen, appen, schrijven e-mails en formulieren zijn nooit meer telefonisch in te vullen. Allemaal communicatie."

Woordkunstenaar

Rapper Diggy Dex weet als geen ander hoe belangrijk het is om goed te kunnen schrijven. Als je hem bezig hoort lijkt het alsof de woorden er zo uitstromen, maar ook hij heeft veel moeten oefenen voor hij was waar hij nu is. Daarom hebben we hem gevraagd om de beste tips voor als je ook een woordkunstenaar wilt worden. De tips zijn voor kinderen, maar ook voor veel volwassenen kan het heel nuttig zijn: 

Tips van Diggy Dex:

  • Bedenk goed wat je wilt vertellen. Als je over je dag wilt vertellen bedenk dan wat je gedaan hebt. Als je hebt gevoetbald, dan geluncht en daarna bent gaan zwemmen heb je al drie dingen om over te schrijven
  • Ga vervolgens bedenken hoe je het gaat vertellen. Dus als je bent gaan voetballen, probeer het in chronologische volgorde op te schrijven, of op een originele manier op te schrijven. 
  • Hou de aandacht van de lezer vast. Probeer met humor, spanning of door de lezer op het verkeerde been te zetten de aandacht vast te houden
  • Het is een cliché, maar je moet het gewoon heel veel doen. Schrijven is transpireren en schrappen
  • Hou er lol in! Schrijven moet leuk zijn, dus leg jezelf niet te veel druk op

Bekijk hier de video:

Meer op rtlnieuws.nl:
Kinderen schrijven betere teksten als ze leren eerst na te denken

`