Nederland

500-ponders na 70 jaar uit vliegtuigwrak IJsselmeer

31 augustus 2016 15:05 Aangepast: 31 augustus 2016 19:12
Beeld © RTL Nieuws

Een monsterklus in het IJsselmeer. Daar wordt vandaag een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. Er zijn al meerdere dingen boven water gekomen, zoals delen van de motor, machinegeweren, munitie en brandbommen, maar ook twee 500-ponders.

De bommenwerper ligt al sinds de Tweede Wereldoorlog onder water vlak bij Lemmer, in het IJsselmeer. In 2014 werd het ontdekt en nu wordt hij geborgen. Op gepaste Hollandse wijze: door het droogleggen van een stukje IJsselmeer. Rond het wrak is een damwand gelegd van 25 bij 36 meter. Er wordt gewerkt vanaf een ponton. 

Het vliegtuig moet geborgen worden, want er zijn explosieven aan boord die nog steeds gevaarlijk zijn. Aan boord zijn twee 500 ponds-bommen gezien. Zeer waarschijnlijk zijn er nog stoffelijke overschotten van de bemanning aanwezig. 

Het is nog niet met zekerheid te zeggen om wat voor vliegtuig het precies gaat, maar waarschijnlijk gaat het om een Vickers Wellington. De werkzaamheden rond het vliegtuig zijn al vier weken bezig. Half september moet de hele berging klaar zijn.  

Meer op rtlnieuws.nl:
Stukje IJsselmeer drooggelegd voor vliegtuigwrak uit WOII

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`