Nederland

Aso's en criminelen geweerd uit Rotterdamse achterstandswijken

01 september 2016 05:41 Aangepast: 01 september 2016 09:13
Beeld © ANP

Rotterdam wil asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners gaan weren uit achterstandswijken. De stad maakt als eerste gemeente gebruik van een nieuwe regeling.

Minister Blok van Wonen wil met deze regeling gemeenten de mogelijkheid geven om criminele woningzoekers te weren uit een wijk, straat of complex waar al problemen spelen.

"De gemeente wil straten en wijken waar het al wat roerig is een adempauze geven door de instroom van mogelijk nieuwe problemen te stoppen", zegt een gemeentewoordvoerder in de Volkskrant.

Ook Nijmegen en Den Bosch

Om welke bewoners het precies gaat, wordt bepaald aan de hand van politiegegevens of de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Iedereen die zich bij Burgerzaken inschrijft in vooraf geselecteerde straten, wordt gescreend.

Een aantal andere gemeenten in de regio Rijnmond, maar ook Nijmegen en Den Bosch overwegen om de regeling in te voeren.

Overigens ligt de nieuwe regeling, die gebaseerd is op een verruiming van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek, behoorlijk onder vuur. Zo vindt de Raad van State de verruiming een 'ernstige inbreuk op het recht van de vrijheid van vestiging en de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore