EditieNL

'Eendjes voeren? Doe het niet!'

01 september 2016 11:07 Aangepast: 01 september 2016 18:44
Dit is dus niet verstandig en wellicht binnenkort verboden.

Eendjes voeren. Het lijkt zo onschuldig. Maar dat is het absoluut niet, stelt de Partij voor de Dieren. Mensen die dit doen, dragen namelijk bij aan onder meer eendenverkrachtingen. Daarom wil de partij een voerverbod.

De Partij voor de Dieren bedenkt regelmatig acties en ook nu hebben ze er weer 'eentje' bedacht: stop met het voeren van eendjes. Waarom? "Omdat het heel slecht is voor de dieren", stelt Eva van Es van de PvdD in Utrecht. "Eenden leven veel minder lang als ze brood eten: in plaats van twintig leven ze dan nog maar vier jaar."

Seksdrive van brood

Dat komt omdat brood bomvol koolhydraten zit. Daar zijn eenden helemaal niet aan gewend. "Door het voeren van brood krijgen de eenden te veel en te eenzijdig voedsel. De mannetjes krijgen er ook nog eens een enorme seksdrive van. Door het voeren stimuleer je dus eendenverkrachtingen." 

De partij heeft daarom 'verboden te voeren'-borden neergezet, onder meer in Utrecht. 

Echt zo slecht?

Is het voeren van brood echt zo slecht? Ronald Corbee van de Universiteit Utrecht is iets genuanceerder: "De meeste mensen die de dieren bijvoeren, doen dat met de beste bedoelingen. En een paar broodkruimeltjes is helemaal niet zo erg. Net als een vetbol in de tuin."

Maar sommige mensen draven volgens Corbee door. "Die komen met hele broden aanzetten. Dat is niet goed."

Voer met mate

Of de eenden sneller doodgaan door het voeren, moet volgens Corbee eerst goed worden onderzocht. "We zijn dat in Amsterdam nu aan het doen. Volgens de wetenschap is dat zo, maar we willen het nu ook in de praktijk onderzoeken." Wel is het zo dat als mannetjes meer vrije tijd hebben omdat ze genoeg voedsel hebben ,ze sneller agressiever worden. "Hun agressie moeten ze kwijt. Vrouwtjes worden daarvan de dupe; en moeten tegen hun wil in seks hebben."

Wel is het volgens hem duidelijk dat het bijvoeren veel vervelende bijeffecten heeft. Zo komt er veel ongedierte op het brood af. Zoals ratten, die weer eendenkuikens opvreten. Of vissen die doodgaan door rommel in het water. Het advies: ga je naar een vijver om te voeren, doe het dan met mate.

Bekijk hier het item terug:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`