EditieNL

Rijles van je pa: goed idee?

01 september 2016 17:10 Aangepast: 01 september 2016 18:38

Er is veel mis bij de rijscholen in Nederland en dat is al jaren zo. Wordt het niet eens tijd voor een ander systeem? Zoals het systeem in België. Daar krijgen kinderen les van hun pa of ma.

Onbevoegde instructeurs, slechte lessen en te weinig toezicht. Er is veel mis bij de rijscholen in Nederland. Drie brancheverenigingen, waaronder de Bovag, waarschuwen vandaag voor de slechte kwaliteit

Buurlanden

Het is niet de eerste keer dat de rijscholen ervan langs krijgen. Dat roept de vraag op: Wordt het niet eens tijd voor een ander systeem? In onze buurlanden organiseren ze hun rijlessen op een heel andere manier. 

Organisatie rijlessen

België: Op je 17de kun je je theorie-examen al halen. Daarna kun je met een voorlopig rijbewijs les krijgen van een begeleider, bijvoorbeeld één van je ouders. Je kunt daarna examen doen bij een erkende rijschool. 
Engeland: Vanaf je 16de jaar kun je na een oogtest rijden met een begeleider. Dat kunnen ook je ouders zijn. Je plakt dan een L-sticker op je auto. Op je 17de kun je examen doen bij een erkende rijschool en de weg op. 
Duitsland: Je moet verplicht theorielessen en rijlessen volgen van een instructeur. Vanaf je 17de mag je examen doen. Tot je 18de moet je met een begeleider rijden. Vanaf je 18de kun je zelfstandig de weg op.
Frankrijk: Je moet daar voordat je zelfstandig mag rijden, eerst verplicht 20 rijlessen nemen van instructeur. Vanaf je 18de kun je examen doen. In de eerste twee jaar dat je zelfstandig mag rijden, moet je nog een A-sticker op je auto hebben. De beginnende automobilisten mogen ook minder snel rijden: 20 km langzamer op de snelweg, en 10 km langzamer op andere wegen.

Kiezen maar

Welk systeem is nu het beste? Tom Huyskens van de brancheorganisatie Bovag: "We zijn zelf fan van het Duitse model. Omdat dat het veiligste is. En het is in Duitsland verplicht om theorielessen te volgen. Daar zijn wij groot voorstander van."

Systemen waar de Bovag absoluut geen fan van is, zijn het Belgische en Britse systeem.  Huyskens: "Daar mag je op 17de al een voorlopig rijbewijs aanvragen (in Engeland zelfs al op je 16de). Met zo'n voorlopig rijbewijs mag je dan met een begeleider gaan rijden. Maar dat doe je dus niet in een lesauto. De auto heeft geen dubbele bediening en geen spiegels. Dat is heel onveilig. Bovendien is het maar de vraag of een ouder wel een goede instructeur is."

Bel trekken

Volgens de Bovag moet er over de hele linie meer toezicht komen op de rijschoolsector. Dat zou kunnen worden uitgevoerd door het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. De brancheorganisaties hebben hierover al vaker aan de bel getrokken bij politiek Den Haag, maar daar is niets mee gedaan. 

Bekijk hier het item:

Meer op Editie.nl:
Bij rijscholen is vanalles mis zoals onbevoegde instructeurs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore