EditieNL

Deze ijskoffie is 80 keer sterker dan een normaal bakkie pleur

02 september 2016 13:21 Aangepast: 02 september 2016 14:41
Archieffoto. Beeld © iStock

Wie 's ochtends slecht op kan staan kan wel een schop onder de kont gebruiken. Een goede bak koffie wil ook wel helpen. Een Australisch café biedt de Asskicker ijskoffie aan die tientallen malen sterker is dan gewone koffie.

De koffie is te drinken in het Viscous Coffee-café en volgens eigenaar Steve Benington houdt het drankje je 12 tot 18 uur wakker. De ijskoffie was oorspronkelijk gemaakt voor een verpleegster die nachtdiensten draaide op de spoedeisende hulp. Ze dronk gedurende twee dagen het kopje leeg en het hield haar drie dagen wakker.  

Wees voorbereid

Om het even in perspectief te zetten: een kopje espresso bevat gemiddeld 60 milligram cafeïne en filterkoffie 150 milligram. De Asskicker bevat 5000 milligram cafeïne. De koffie wordt daardoor ook aangeboden met een waarschuwingsbordje. Volgens cijfers van het Voedingscentrum is dit cafeïnegehalte de helft van de dodelijke dosis.

Het is volgens de eigenaar dan ook de bedoeling dat je de koffie in kleine slokjes drinkt, verspreid over de hele dag. "Ik praat eerst met de mensen zodat ze volledig snappen waar ze aan beginnen", vertelt Benington aan Adelaide Now. "Ze denken vaak dat ik ze probeer om te praten, maar het probleem ligt bij het feit dat de de koffie zo puur en lekker is. Het is daarom moeilijk het zo langzaam te drinken."

Geen rust, geen slaap

Zo'n gigantische dosis aan cafeïne om je wakker te houden, kan juist tot het tegenovergestelde leiden. "Het overschot kan zorgen voor rusteloosheid en slapeloosheid", zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. "Wij raden aan om voor je achttiende geen dranken met cafeïne te drinken en voor volwassenen om het tot vier kopjes per dag te houden."

Thumbnail

Het bordje met waarschuwing in het Viscous Coffee café

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore