EditieNL

De vooroordelen over roodharigen: feiten of fabels?

02 september 2016 18:08 Aangepast: 04 september 2016 08:47
Alle roodharigen samengekomen tijdens het evenement in 2015 Beeld © Redhead Days Facebook

Dit weekend kleurt Breda rood, want de Redhead Days zijn begonnen. Tijdens dit evenement kunnen alle roodharigen even helemaal zichzelf zijn. Want die vooroordelen, daar word je toch gek van?

1. Opvliegend karakter

Van roodharigen wordt vaak gedacht dat ze temperamentvol zijn. "Niks van waar", vertelt Tim Wentel van het UMC. Wentel is spreker op de Redhead Days en heeft zo een vermoeden waar dat idee vandaan komt.

Toen de Romeinen het toenmalige Brittania gingen veroveren kwamen ze veel strijdlustige roodharigen tegen. De fanatieke strijders werden zo bewonderd, dat het naderhand onder de Romeinen hip was om met een roodharige te trouwen en ze vervolgens als slaaf te bezitten. 

2. IJverig

Een vooroordeel dat een feit blijkt te zijn, is dat vrouwen met rood haar ambitieus zijn. Dat werd duidelijk na een onderzoek van de Britse drogisterij Superdrug. Zij onderzochten de relatie tussen de haarkleur en het werkgedrag van vrouwen. Het blijkt dat roodharige vrouwen ijverig zijn, omdat ze vaak langer doorwerken. Ondanks deze overuren, verdienen ze wel het minst.  

3. Pijn

Als een roodharige vriend van jou nét iets meer zeurt bij pijn, dan is dat met een reden. De Amerikaanse universiteit van Louisville heeft ontdekt dat roodharigen gevoeliger zijn voor pijn. Volgens het onderzoek moet aan roodharigen gemiddeld twintig procent meer verdoving worden toegediend in de operatiekamer dan bij andere patiënten. 

4. Sexappeal

De Duitse Werner Habermehl heeft onderzoek gedaan naar het seksleven van honderden vrouwen en dat vergeleken met hun haarkleur. Wat blijkt: de 'vurige rooien' hebben veruit het meest actieve seksleven en wisselen het vaakst van sekspartner. 

Habermehl ontdekte ook dat mannen deze haarkleur onbewust associëren met passie en daarom denken dat die vrouwen sneller te verleiden zijn. Toch zijn roodharige vrouwen maar bij negen procent van de mannen de voorkeur. 

5. Bijna uitgestorven

In de afgelopen 50 jaar zijn het aantal roodharigen afgenomen, maar dat betekent niet dat ze zullen uitsterven. Je ziet de haarkleur misschien minder op straat, maar het aantal mensen dat het roodharige gen dragen is niet veranderd. De laatste tijd is het aantal mensen met bruin haar toegenomen, omdat dat gen sterker is dan die van het rode haar. Maar er is hoop: als bijvoorbeeld twee ouders bruin haar hebben, maar wel het roodharige gen dragen, hebben ze kans op een kind met rood haar. 

De kans op roodharige kinderen is in Schotland het grootst. Daar bezit 40 procent van de inwoners het roodharige gen en heeft 13 procent van de Schotten daadwerkelijk rood haar. Wereldwijd is dat een stuk lager: slechts één procent van de wereldbevolking heeft rood haar.

6. De oorsprong

Wetenschappers van de universiteit van Oxford denken dat het gen voor rood haar van de Neanderthalers afkomstig is. Volgens het onderzoek bestaat daarom het gen al zo'n 100.000 jaar. Doordat de Neanderthalers met de homo sapiens hebben gepaard, zien we nog steeds mensen met deze felle haarkleur op straat lopen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`