EditieNL

'Als je single bent, mag iedereen er wat van vinden. Heel apart'

05 september 2016 18:25 Aangepast: 05 september 2016 23:22
Romilde van Dongen blogt over het single zijn. Beeld © Editie NL

'Hoe kan het dat jij nog single bent?' 'Ben je niet te kritisch?' Romilde van Dongen (34) moet net als minister-president Mark Rutte steeds uitleggen waarom ze geen relatie heeft.

Dit weekend was het weer zo ver, vertelt Romilde. "Ik ging naar de markt, olijven halen. De jongen van de kraam wilde het hele bakje vol scheppen. Doe maar een bodempje, zei ik, want ik ben alleen."

"'Hoe kan dat nou', was zijn reactie. 'Hoe kan jij nou alleen zijn?' Ik weet het niet, zei ik. 'Mijn collega is nog vrijgezel', riep hij enthousiast. Top, zei ik, maar doe alleen maar de olijven."

'Nog seks met je vrouw?'

Het zijn dit soort ongemakkelijke gesprekjes, die Romilde regelmatig voert. Ze schrijft op haar blog over het single zijn, maar weet nog altijd niet hoe ze er goed op moet reageren.  

"Ik draai het wel eens om", vertelt Romilde. "Heb je dan veel dates, willen mensen weten. Dan wil ik eigenlijk vragen: 'Hoe vaak ga jij eigenlijk nog met je vrouw naar bed? En is het nog een beetje leuk, of hebben jullie alleen maar ruzie?'" 

Wat Romilde wil zeggen: het is gewoon een privézaak. "Maar als je single bent, geldt dat op de een of andere manier niet en mag iedereen het erover hebben. Dat vind ik heel apart."

Iets mis met Rutte?

Premier Mark Rutte worstelt daar ook mee, zag Romilde gisteravond in Zomergasten. "Hij is al wat langer vrijgezel en wat ouder. Ik hoorde het hem ook zeggen: dan gaan mensen toch denken dat er iets mis met je is."

Dat zullen ze vast ook wel over haar zeggen, denkt Romilde. "Terwijl het ook gewoon kan zijn dat je de ware nog niet bent tegengekomen."

Ouderwetse gedachte

Rutte noemde alleen zijn 'misschien wel de allerlaatste taboe'. Romilde is het daar niet helemaal mee eens. "Ik vind het zelf geen taboe. Ik heb in m'n eentje een huis gekocht. Ik heb heel veel vriendinnen die dat ook hebben gedaan. Ik ken veel mensen die alleen leven. Voor ons is het geen taboe." 

Toch moet Romilde het de mensen die zelf in een huisje-boompje-beestjesituatie zitten, wel altijd uitleggen. "Ik pas er in hun ogen niet helemaal bij, omdat ik niet samen met iemand op de bank zit en geen kinderen heb", besluit ze. "Ik voldoe ik niet aan het standaard plaatje dat deze samenleving heeft bedacht, en dat eigenlijk al een beetje uit de tijd is." 

Bekijk hier de video:

Meer op rtlnieuws.nl:
'Geen relatie, mijnheer Rutte?' Single moet zich constant verantwoorden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`