Nederland

Moslima's vechten voor hun rechten: 'Blij dat Schippers zei dat er iets moet veranderen'

06 september 2016 23:10 Aangepast: 07 september 2016 09:31
Shirin Musa helpt moslima's die willen scheiden. Beeld © RTL Nieuws

Er moet iets gedaan worden voor moslimvrouwen die strijden voor meer vrijheid. Die oproep deed minister Schippers gisteravond. Want ook in Nederland worden moslimvrouwen onderdrukt. Zoals een vrouw die ruim 25 jaar lang in Nederland gevangen zat in een gewelddadig huwelijk.

"Ik werd gedwongen om met die man te trouwen", vertelt zij aan RTL Nieuws. In de jaren 80 kwam de vrouw - die anoniem wil blijven - met haar gezin naar Nederland, maar ondanks dat vrouwen in Nederland mogen scheiden, lukte het haar niet om van haar man af te komen.

'Kon geen hulp vinden'

"Ik wilde eruit maar ik kende de mogelijkheid niet. Ik kon de mensen niet vinden die mij konden helpen." Pas in 2012 lukte het haar om te scheiden, nadat ze in het blad Vrij Nederland een artikel had gelezen over Shirin Musa, een vrouw die met haar stichting Femmes for Freedom vrouwen en meisjes in Nederland helpt die gedwongen worden te trouwen of in huwelijkse gevangenschap zitten.

De weg naar de politie wist de vrouw wel te vinden, maar de politie kon haar niet helpen, vertelt ze. "Ze zijn bij mij langs geweest, hebben naar me geluisterd, maar ze wisten niet wat ze voor me konden doen." Voor vrouwen als zij is het belangrijk om hun religieuze huwelijk te ontbinden, omdat ze anders problemen kunnen krijgen als ze bijvoorbeeld een andere man vinden. Gaan ze naar hun geboorteland op vakantie, dan lopen ze zelfs het risico aangeklaagd te worden voor overspel, met alle gevolgen van dien.

'Leven als normaal mens'

Ze is gescheiden en woont nu ergens anders in Nederland. Ondanks dat haar man is overleden, wil ze haar verhaal alleen anoniem doen. Uit angst voor zijn familie. Maar dat ze haar verhaal moet doen, daar is ze van overtuigd. "We moeten naar buiten treden. Laten zien dat wij ook mensen zijn die opkomen voor onze rechten. Ik wil dat geregeld wordt dat vrouwen niet bang hoeven zijn. Ik wil kunnen leven als een normaal mens."

De vrouw staat helaas niet alleen in haar verhaal, zegt Shirin Musa, de vrouw die door minister Schippers werd genoemd omdat ze islamitische vrouwen uit dit soort situaties helpt. Musa krijgt jaarlijks tientallen hulpvragen van vrouwen die gevangen zitten in een huwelijk. Vrouwen uit zo ongeveer alle islamitische landen, op Turkije, Marokko en Tunesië na, omdat vrouwen in die laatste landen makkelijker kunnen scheiden zonder toestemming van hun man. Een Nederlandse scheiding kan in die landen ook erkend worden.

'Naar shariarechtbank'

Als voorbeeld waar het fout gaat, vertelt Musa over een vrouw die wilde scheiden en haar man via de Nederlandse rechter wilde dwingen om daaraan mee te werken. De rechter adviseerde haar om naar een shariarechtbank in Engeland te gaan.

"In Nederland is nog nooit iemand veroordeeld voor huwelijkse gevangenschap, genitale verminking, kindhuwelijken, gedwongen huwelijken of gedwongen isolement", zegt Musa. "Terwijl dat allemaal in Nederland verboden is." Het is een complex probleem waar een veelheid van factoren toe bijdraagt, erkent ze. Zo is weinig contact tussen moslims en autochtone Nederlanders en is de hulpverlening niet multicultureel, waardoor de omgeving en hulpverleners vaak niet weten of en welke hulp iemand nodig heeft.

'Tranen in mijn ogen'

Maar Musa is blij met de uitspraken van Schippers gisteravond. "De tranen sprongen in mijn ogen. Eindelijk is er een minister die zegt dat het anders moet, die opkomt voor onze individuele rechten als vrouw. Wij willen recht op zelfbeschikking. De politiek moet mét ons praten, niet met imams en moskeebesturen óver ons."

"De speech van Schippers is een mooie eerste stap", vindt ze. "Maar nu is het tijd voor actie."

Meer op rtlnieuws.nl:
Minister Schippers opent aanval op radicale islam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`