Nederland

Vuurwerkverbod: 'Als het illegaal wordt, is het juist leuker'

08 september 2016 10:30 Aangepast: 08 september 2016 10:43
Beeld © ANP

Een meerderheid van de Nederlanders is vóór een verbod op consumentenvuurwerk. 60 procent van de bevolking wil liever dat gemeenten centrale vuurwerkshows organiseren. Maar politievakbond ACP vreest dat zo'n verbod weinig problemen oplost.

Uit een onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van het Ministerie van Milieu, blijkt dat veel Nederlanders hun buik vol hebben van het jaarlijkse vuurwerkspektakel. Strengere regels zijn ook meer dan welkom: 70 procent vindt het een prima plan als gemeenten steeds meer vuurwerkvrije zones hanteren.

Veel Nederlanders laten vuurwerk links liggen

De politiek zit met zijn handen in het haar rondom de jaarlijkse nieuwjaarstraditie. Vuurwerk zorgt namelijk voor veel overlast en is milieuvervuilend. Het ministerie wilde via het onderzoek peilen wat de bevolking er zelf van vindt. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat steeds minder Nederlanders te porren zijn om een vuurpijl af te steken. Het aantal mensen dat nooit iets afsteekt, is namelijk gegroeid van 64 procent in 2008 naar 69 procent nu.

Nutteloos verbod

Maar een verbod op consumentenvuurwerk kan op weinig enthousiasme rekenen bij politievakbond ACP. Voorzitter van de vakbond, Gerrit van de Kamp, vreest namelijk dat illegaal vuurwerk daarmee nog aantrekkelijker wordt. "Je ziet nu al in september dat de eerste partijen illegaal vuurwerk in beslag worden genomen. Als iets illegaal wordt, is het juist leuker om te doen", vertelt Van de Kamp. "De eerste partij van 1000 kilogram is nu al in beslag genomen. Vuurwerk wordt bij een verbod extra spannend."

Wat de verantwoordelijke staatssecretaris, Sharon Dijksma, met de uitkomst van het onderzoek gaat doen is nog de vraag. Een meerderheid in de Tweede Kamer voor een algemeen verbod blijft vooralsnog uit.

`