Geld & werk

Elianne had meteen baan na haar mbo-opleiding: 'Vanuit hier kan ik doorgroeien'

22 juni 2017 15:50 Aangepast: 23 juni 2017 08:49
Elianne werkt als gehandicaptenbegeleider bij het bedrijf waar ze stageliep. Beeld © Eigen foto

Nog voordat Elianne Nijsink (20) haar studie gehandicaptenbegeleider had afgerond, kreeg ze een baan aangeboden. Ze is niet de enige, steeds meer bedrijven zoeken afgestudeerde mbo'ers. "Ik kon meteen op gesprek komen."

"Twee weken voordat ik afstudeerde, kreeg ik een baan aangeboden bij mijn oude stageplek", zegt Elianne Nijsink. Ze werkt sinds kort als gehandicaptenbegeleider op een woongroep. Drie weken geleden ondertekende ze haar mbo niveau 3-diploma.

Banen voor vakmensen

Steeds meer afgestudeerde mbo'ers met een vakopleiding vinden snel een baan. Op dit moment zijn er zelfs 200.000 vacatures, blijkt uit onderzoek van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en het UWV. De meeste vraag is er volgens hen naar mensen in de zorg, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, horeca, retail en logistiek.

Lees ook: 'Werkgevers staan te springen om mbo'ers'

Elianne: "In het eerste jaar van de opleiding liep ik een jaar stage. Daarna moest ik nog twee jaar studeren." Ze kwam weer bij haar eerste stagebedrijf omdat ze nog een handtekening nodig had voor in haar examenmap. "De manager vroeg me wat ik na mijn studie ging doen. Ik vertelde hem dat ik op zoek was naar een baan. Hij vroeg of ik interesse had in de openstaande vacature en plande meteen een sollicitatiegesprek in."

Nulurencontract

Na een paar inwerkdiensten werkt ze nu volledig mee op een woongroep. "Bij een dagdienst haal ik mensen uit bed, zorg ik dat het ontbijt goed verloopt en dat iedereen zijn medicijnen krijgt. Het geeft mij voldoening om de bewoners met een beperking te ondersteunen in hun dagelijkse dingen."

Voor Elianne haar opleiding begon, werden er bezuinigingen in de zorg aangekondigd. De baangarantie was minimaal. Maar er is een kanteling gaande. Elianne is niet de enige uit de klas die meteen aan de slag kan. "Ongeveer de helft van mijn studiegenoten kan deze zomer bij hun stagebedrijf werken. En er zijn er ook een aantal met een nulurencontract, zoals ik."

Cursussen

Elianne werkt ongeveer zestien uur in de week. Van haar werkgever krijgt ze cursussen aangeboden. "Ik heb een medicatiecursus en een diabetescursus afgerond. Ik wil bekwaam en bevoegd zijn om insuline te spuiten en meer medicijnen toe te dienen. En als ik meer uren wil maken, kan de manager in de regio overleggen waar mensen nodig zijn. Ik vind het fijn dat ik meteen in mijn vakgebied aan de slag kan. Vanuit hier kan ik verder omhoog klimmen."

Lees meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore