Nederland

Grote hack in Twente: waarschijnlijk veel gegevens inwoners gestolen

09 september 2016 10:58 Aangepast: 09 september 2016 10:58
Beeld © Bloomberg

Internetcriminelen hebben ingebroken bij een werkplatform uit Twente en daar 20 gigabyte aan data gestolen. Dat is een enorme hoeveelheid, waarvan de gemeente 'sterke vermoedens' heeft dat het om persoonsgegevens gaat.

Dat bevestigt de gemeente Almelo aan RTL Nieuws. De criminelen braken in bij het netwerk van Werkplein Twente, een organisatie die in samenwerking met het UWV mensen aan een baan helpt. 20 gigabyte aan data is een enorme hoeveelheid, omdat bestanden met veel tekst vaak maar enkele MB's groot zijn. 

Het is niet bekend wie er achter de hack zit. Volgens de gemeente Almelo hadden de criminelen al enkele weken toegang tot het netwerk van Werkplein Twente.

Malware

De gemeente denkt dat de hackers via malware het netwerk zijn binnengedrongen, om vervolgens alle data door te sluizen. De gemeene Almelo is gisteren, samen met de gemeenten Tubbergen, Dinkelland en Wierden, geïnformeerd over de hack. De genoemde gemeenten maken gebruik van het platform van Werkplein Twente.

Wethouder Javier Cornelissen zegt tegen Tubantia dat het 'verschrikkelijk' is wanneer het inderdaad om 20 gigabyte aan persoonsgegevens gaat. "Dat is een enorme hoeveelheid." Ook meldt hij dat de betreffende malware niet is gevonden, maar dat beveiligingsbedrijf Securelabs wel onderzoek doet naar de hack.

Lek is gemeld

De gemeente Almelo heeft het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het melden van datalekken is sinds begin van dit jaar verplicht. Onder andere de gemeenten Utrecht en Rotterdam hebben dit jaar grote datalekken gemeld.

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde in april van dit jaar dat Nederlandse gemeenten onzorgvuldig met de privacy van burgers omgaan. "Ook informeren gemeenten hun burgers niet goed over het gebruik van hun persoonsgegevens", aldus de privacywaakhond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore