Nederland

'Gedrag jongeren Zaandam niet groter maken'

09 september 2016 14:05 Aangepast: 09 september 2016 15:41
Jongeren in de wijk Poelenburg. Beeld © RTL Nieuws

Het gedrag van de overlastgevende jongeren in Zaandam 'kan echt niet', vindt minister Ard van der Steur, maar het moet volgens hem 'ook niet groter worden gemaakt dan het is'.

"Ik vind ook echt dat dit gedrag niet kan en dat men ermee moet ophouden'', zegt Van der Steur. Tegelijkertijd zegt hij weten dat de lokale autoriteiten in Zaandam precies weten wat ze moeten doen.

De groep jongeren zorgt voor veel overlast in Zaandam. In de wijk Poelenburg worden bewoners getreiterd: ruiten worden ingegooid en banden lek gestoken. Gisteren werd cameraman en verslaggeefster van SBS6 bedreigd. 

Bekijk de reportage over de wijk:

Een van de overlastgevers publiceert video's van de rondhangende groep op YouTube. De Telegraaf meldt dat YouTube de inhoud van het kanaal inmiddels als gewelddadig heeft gemarkeerd. Hierdoor worden er geen advertenties meer getoond, behalve als bedrijven het niet erg vinden als hun advertenties bij gewelddadige video's verschijnen. 

Een van de jongeren wil volgens De Telegraaf dat de video's verwijderd worden omdat hij bang is zijn baan als beveiliger bij Schiphol te verliezen. De luchthaven onderzoekt nu of een van de jongeren inderdaad een werknemer is. 

Meer toezicht

De gemeente Zaanstad liet gisteren weten het toezicht op straat te versterken en tegelijk in gesprek te blijven met de jongeren. "Politie en gemeentelijke handhavers zullen nadrukkelijker aanwezig zijn en duidelijke grenzen stellen. Politie en gemeente werken al langer samen om de overlast te verminderen. Daar hoort ook bij dat je met die jongeren in gesprek blijft. Dat blijkt in de praktijk vaak de meest effectieve manier om jeugdoverlast te verminderen.''

De politie en de gemeente nemen de signalen over overlast uit de wijk serieus en snappen het gevoel van onveiligheid. Volgens de gemeente is de groep overlastgevers groter geworden door het videokanaal op YouTube die een grote aantrekkingskracht heeft op jongeren.

`