EditieNL

Ben je familie van Willem van Oranje? Straks weet je het in één klik

13 september 2016 11:33 Aangepast: 13 september 2016 18:36
Archieffoto Beeld © iStock

Stam jij af van een adellijk geslacht? Heeft jouw familie een duister verleden? Je kunt erachter komen zonder dikke, stoffige boeken door te spitten.

Het Centrum voor familiegeschiedenis heeft een nieuwe website, waar jij binnen een klik op de muis weet wat jouw voorouders uitspookten. Waarom hebben mensen daar behoefte aan? Floor Bal schreef Het Grote Familieboek, waarin ze uitlegt hoe je een stamboomonderzoek uitvoert. "Voor mensen is het vaak een speurtocht naar henzelf", legt Bal uit. "Iedereen is geïnteresseerd in zijn familiegeschiedenis – tenzij je knallende ruzie hebt met je familie, natuurlijk."

Bal vergelijkt het met het gevoel dat je hebt als je een kind hebt: dan wil je ook weten welke eigenschappen het van de moeder heeft en welke van de vader. "Het is fijn om die eigenschappen terug te zien. Zo van: ah, kijk, mijn opa was ook al sportief."

Spannende gedachte

Daarnaast is het voor veel mensen een spannende gedachte: misschien stammen ze wel af van Willem van Oranje. "Dat is voor veel mensen de reden om te beginnen met zoeken." Dat kan via tv-programma's. In het Britse 'Who do you think you are?' gaan beroemdheden à la J.K. Rowling en Jerry Springer op zoek naar hun geschiedenis. In Nederland kwam Jochem Myjer via het programma 'Verbogen Verleden' achter zijn roots. De cabaretier is verre, verre, verre familie van een Byzantijnse keizer. 

De aflevering 'Verborgen Verleden' waarin Jochem Meyjer zijn verleden achterhaalt.

Om te achterhalen wie je voorouders zijn, heb je niet veel nodig. "In principe zijn de geboorte- en sterfdata van je opa en oma genoeg", vertelt Vera Weterings, van het Centrum voor familiegeschiedenis. "Maar met die van de overgrootouders kom je nóg verder."

Het Centrum voor familiegeschiedenis bestaat sinds 1945. Weterings merkt dat er 'veel enthousiasme' is voor het uitzoeken van stambomen. "We hebben tienduizend leden die er actief mee bezig zijn."

Stoffig? 

Wie denkt dat er stoffige boeken aan een stamboomzoektocht te pas komen, heeft het mis. Alles is het best online te vinden, zegt Bal. "Ik heb niks tegen papieren, maar als je van Amsterdam naar Zeeland moet voor een archief, is dat veel te lang reizen. Er kan zo veel op internet. Je kunt niet alleen vinden wanneer iemand is geboren of overleden, maar ook in welk huis hij woonde en of ze misschien in de gevangenis zat."

En als je dan eenmaal bezig bent met zoeken, dan is het een puzzel. Neem de zoektocht van Floor Bal zelf. "Ik zat tijdens een hittegolf binnen, met de gordijnen dicht, om maar een generatie verder te komen in mijn onderzoek. Het is verslavend."

Stamboomtips

 • Begin op tijd met je zoektocht! Het kan zomaar zijn dat die ene oom dat belangrijke stukje info heeft en ineens overlijdt, weet Floor Bal.
 • Schrijf alles op, zelfs de dingen waarvan je denkt dat ze nutteloos zijn. Bal: "Anders denk je 3 maanden later: o ja, dat was ik tegengekomen, maar waar?"
 • De Nederlandse Genealogische Vereniging (NVG) adviseert om gegevens uit trouwboekjes, paspoorten, bidprentjes, diploma's, fotoalbums, poëziealbums en akten te verzamelen. "Noteer data, plaats, adres, geboorte, doop, huwelijk, overlijden, begraafplaats, beroep, scheiding."
 • Ga vervolgens met die gegevens naar familieleden, ook naar ooms en tantes, oudooms en oudtantes, en noteer hun verhalen.
 • Er is een aantal symbolen die in persoonsgegevens kunnen staan. Altijd handig om te weten, volgens de NGV:

  *  Geboren
  ~  Gedoopt
  †  Overleden
  ¤  Begraven
  oo  Ondertrouw
  X  Getrouwd
  )(  Gescheiden
  G  Godsdienst
  B  Beroep
  K  Kinderen

 Bekijk de hele reportage:

 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`