Nederland

Maatregelen werken niet: jongeren van 16 tot 18 drinken door

14 september 2016 10:09 Aangepast: 14 september 2016 16:20
(Archieffoto)

Jongeren van 16 tot 18 jaar zijn geen druppel minder gaan drinken, ondanks de verhoging van de leeftijdsgrens. 14 procent van de drinkende jeugd neemt zelfs meer dan 20 glazen in het weekend. Ook het kopen van alcohol is nog veel te makkelijk voor de jonge drinker. Ouders zijn ook veel te laks en kopen zelfs alcohol voor hun kind.

Uit navraag door RTL Nieuws bij artsen, scholen, jongerenwerkers en controleurs blijkt dat het alcoholgebruik onder jongeren niet is veranderd sinds de overheidscampagne. "Onze ervaring is dat de NIX18-campagne niet aanslaat bij de groep 16 tot en met 18", vertelt Mireille de Visser van de alcoholpoli. 

Eerste keer onderzoek

Voor het eerst heeft het Trimbos Instituut onderzoek gedaan naar het gebruik van genotsmiddelen onder 16, 17 en 18-jarigen op het mbo en hbo. Het Trimbos was benieuwd wat de verhoging van de leeftijdsgrens voor effect heeft op het drankgebruik onder 16, 17 en 18-jarigen. "Dit is een eerste meting. Het gebruik is nog altijd fors.", zegt een woordvoerder van het instituut. Bij de groep daaronder (12 tot en met 15 jaar) is het alcoholgebruik wel gedaald: van 38 procent in 2011 naar 26 procent in 2015.

20 glazen

Ruim acht op de tien studenten zeggen weleens alcohol te drinken. Ruim twee derde (69 procent) van de ondervraagden deed dat zelfs in de afgelopen maand.

Vooral jongens drinken stevig door. Van de jongens die de afgelopen maand heeft gedronken, dronk één op de vijf (21 procent) in het weekend meer dan 20 glazen alcohol. Bij meisjes geldt dit voor 7 procent. 

'Dit is hoog'

Staatssecretaris Martin van Rijn reageert: "Het middelengebruik onder jongeren is nog altijd hoog. Ik zie dat bepaalde groepen jongeren veel te veel drinken. Juist de groep die het nog niet goed doet, wil ik extra aandacht geven."

Hoe het komt dat jongeren nog altijd veel drinken? Volgens Mireille de Visser van de Alcoholpoli ligt de oorzaak vooral bij de ouders. "Ouders vinden het moeilijk om hun kinderen vanaf 16 jaar te verbieden om te drinken. Sterker nog, ze kopen zelf het gif voor hun kinderen en verstrekken het. Dat doen ze onder het motto: dan heb ik er nog een beetje zicht op."

Mindset

Volgens De Visser is de mindset van de ouders er totaal niet op gericht om hun kinderen van de drank af te houden. "Ook hebben veel ouders en hun kinderen te maken met groepsdruk."  Verder geven ouders niet het goede voorbeeld omdat ze zelf ook goede drinkers zijn. En dan is er nog de invloed van de alcoholindustrie. Drankproducenten doen er alles aan om alcoholconsumptie te stimuleren. "Het is een enorme pr-machine. Zonder bier is het geen feest."

Staatssecretaris Van Rijn erkent dat. Hij stelt dat de ouders het gesprek moeten aangaan met hun kinderen over alcohol, roken en drugs.

Schadelijk

De overheid voert sinds november 2013 juist campagne om te voorkomen dat jongeren voor hun achttiende gaan roken of drinken omdat het schadelijk is voor de ontwikkeling van jonge hersenen. De NIX18-campagne is een initiatief van het ministerie van VWS, met steun van onder meer het Trimbos-instituut.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore