Nederland

Manja is de eerste vrouw ter wereld die operationeel F-16 heeft gevlogen

23 juni 2017 01:35 Aangepast: 23 juni 2017 14:40
Manja Blok. Beeld © RTL Late Night

Eigenlijk wilde ze balletdanseres worden, maar het liep anders voor Manja Blok uit Lemmer. Ze is de eerste vrouw ter wereld die 'operationeel' F-16 heeft gevlogen, wat betekent dat ze daadwerkelijk werd ingezet in gevechtssituaties. "Voor mij is het heel normaal."

Manja was 23 en werkte als schoonheidsspecialiste, toen ze bedacht dat ze iets anders wilde. Ze zag een vacature voor F-16 piloot en besloot te solliciteren. Bij RTL Late Night vertelt ze hoe dat ging. "Voor ik de opleiding begon had ik nog nooit gevlogen. Ik ben in de flow meegegaan en dacht: ik kijk wel hoe ver ik kom."

'Nu gaat het gebeuren'

Door hard te werken weer ze de opleiding te voltooien en wordt ze uiteindelijk de eerste vrouwelijke F-16 piloot die daadwerkelijk gevechtshandelingen heeft uitgevoerd. 

Ze werd ingezet bij de oorlog in Bosnië. Manja vuurde vanuit haar F-16 twee bommen af op Servische tanks. "Ik hoorde via de lijn hoe de mannen op de grond beschoten werden, en dacht: nu gaat het gebeuren."

Veteranendag

Manja is gestopt bij de Luchtmacht toen ze in verwachting was van haar eerste kind. Ze werkt nu als gezagvoerder bij Transavia. Morgen zal ze tijdens Veteranendag onder andere de koning en premier Rutte toespreken in de Ridderzaal.

Hoewel Manja de eerste F-16 piloot ter wereld is die operationeel vloog, is ze niet de allereerste vrouwelijke piloot ooit die meevloog in gevechtssituaties. Dat is Sabiha Gökçen. Zij was de eerste vrouwelijke piloot van Turkije en de eerste vrouwelijke gevechtspiloot ter wereld. Zij vloog alleen niet in een F-16.

Bekijk hieronder het fragment uit RTL Late Night:

Meer op rtlnieuws.nl:
Carlijn werkt als luchtverkeersleider: 'Ik hoorde de angst in de stem van de piloot'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore