EditieNL

Geen illegale 'pieces' meer? Graffitimuur nu te reserveren in Rotterdam

23 juni 2017 12:10 Aangepast: 23 juni 2017 18:38
Een van de eerste kunstwerken op de muur in Rotterdam Beeld © Instagram @wallspot_org

Als je aan graffiti denkt, denk je al snel aan iemand met een capuchon op die 's nachts illegaal een muurtje aan het bekladden is. In Rotterdam gaan dit beeld veranderen. Via een app kun je nu legaal een muur reserveren voor je graffiti. Zo wil de gemeente overlast tegengaan.

In Rotterdam hebben ze nogal last van al de illegale graffiti. Jaarlijks verwijdert de gemeente zo'n 18.500 vierkante meter aan graffiti. De RET, het metrobedrijf, haalt ook nog eens 11.500 vierkante meter verf weg per jaar. Samen komt dat neer op zes hele voetbalvelden aan graffiti. 

Graffiti als verloedering van omgeving

De app Wallspot, waarmee je voorlopig nog maar één muur kunt reserveren, zou de overlast van graffiti in de stad tegen moeten gaan. Maar de vraag of graffiti overlast is, hangt volgens omgevingspsycholoog Joren van Dijk af aan wie je het vraagt. "Plat gezegd: een beetje CDA-publiek zal zich er sneller aan storen", zegt hij. "Anderen zullen het misschien zien als een uiting van urbanisme. Graffiti is natuurlijk ooit begonnen als een statement tegen de regels."

De schilderwerken geven een bepaalde indruk van een wijk. "Mensen kijken in een omgeving erg naar het gedrag van anderen of de tekens die ze achterlaten", vertelt Van Dijk. Zo kan een muur vol met graffiti een teken zijn van verloedering in een buurt. "En als een plek waar de regels gebroken worden."

Beter te monitoren

Daniël Claessens van de kunstorganisatie Rewriters beheert de app Wallspot in Rotterdam en adviseert de gemeente. Volgens hem heeft de app meerdere voordelen: "Er bestaan al meerdere legale graffitimuren, maar nu ben je verzekerd van een plekje. Ook is het voor de gemeente fijn dat ze kan monitoren hoe vaak zo'n plek gebruikt wordt."

"In Rotterdam hebben ze in de gaten dat er veel kunstenaars van wereldniveau zitten, die gewoon van een kunstopleiding komen", vertelt Claessens. "De gemeente ziet dat het meer is dan 16-jarige snotneuzen die de hele dag wiet roken. Nu komen de echte artiesten goed tot hun recht."

Net zo leuk als illegaal?

Op de vraag of graffiti niet underground hoort te zijn, vertelt Claessens dat er een tweedeling onder makers is: "Je moet het vergelijken met voetbal: alle hooligans houden van voetbal, maar niet iedereen die van voetbal houdt, wil een potje knokken. Een legale muur is zo anders dan een illegale muur. Je hebt zo veel meer tijd en spullen nodig voor een legaal werk, dan een illegale."

Met zo'n legale muur is de kick van het spuiten er misschien een beetje af. Dus of hierdoor de illegale 'pieces' zullen verdwijnen is nog maar de vraag. "Ik denk dat het effect tweeledig is", vertelt omgevingspsycholoog Van Dijk. "Het zorgt ervoor dat het als kunstvorm wordt geaccepteerd, maar er is ook een groep die het gebruikt om zich af te zetten. Die mensen zullen zich alleen maar meer willen verzetten."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore