Nederland

Toch radargegevens MH17 van Russen: 'Eerst maar eens afwachten'

22 september 2016 18:40 Aangepast: 22 september 2016 23:24
Het wrak van vlucht MH17 Beeld © ANP

Een Russisch onderzoeksteam wil nog ontbrekende radargegevens over de vliegramp met vlucht MH17 overdragen aan het onderzoeksteam in Nederland. "Eerst maar eens afwachten," zegt RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans.

Het Openbaar Ministerie heeft de gegevens nog niet ontvangen, en heeft de nabestaanden hierover geïnformeerd. Het OM in Nederland, dat het internationale strafrechtelijk onderzoek leidt naar het neerschieten van het toestel boven Oost-Oekraïne, had Rusland 'met klem' verzocht alsnog extra radargegevens te overhandigen. Die kwamen tot nu toe niet, omdat ze niet beschikbaar zouden zijn. 

Primaire radargegevens 

Nu zegt de Russische woordvoerder Vladimir Markin tegen persbureau TASS dat de gegevens er toch zijn. Het gaat dan om de zogenoemde primaire radargegevens. Dat is het systeem waarmee met radiogolven vliegende objecten kunnen worden gezien, zonder dat die zelf een signaal uitzenden.

Volgens radarexperts is bij nadere bestudering van de ruwe data van de primaire radar de kans groot dat een raket erop terug te halen is.

Twijfel zaaien

Maar Jeroen Akkermans heeft zo zijn bedenkingen: "Het is natuurlijk heel opmerkelijk dat ze daar nu mee komen, twee jaar na de ramp en zes dagen voor de presentatie van het rapport van het juridisch onderzoek in Nederland. Het geeft te denken. En er kan natuurlijk mee geknoeid zijn. "

"Het zou me niet verbazen als de Russen hier twijfel mee willen zaaien. Het rapport dat over zes dagen gepresenteerd wordt ligt natuurlijk al klaar. De onderzoekers moeten nu bepalen of ze deze gegevens alsnog gaan bestuderen en meenemen in het onderzoek."

Presentatie onderzoek

Het gezamenlijk onderzoeksteam presenteert woensdag in Nieuwegein de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek. Dat gebeurt 's morgens eerst aan de nabestaanden. Het gaat dan om de resultaten van het onderzoek naar het wapen waarmee het vliegtuig is neergeschoten en de precieze locatie waarvandaan dat is gedaan. Het onderzoek naar de daders is nog volop bezig.

Door de vliegramp kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`